„Orbán bunkó volt és az is maradt”

NVZS 2019. május 20. 11:00 2019. máj. 20. 11:00

"Orbán Viktor – tipikus alsó- és felső-felcsúti bunkó stílusa mit sem változott az elmúlt harmincvalahány évben” – állapítja meg egy mostani és egy, az 1980-as évek végén elhangzott orbáni megjegyzésre hivatkozva Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő a külföldi, főként amerikás magyarok számára sugárzott videós előadássorozatának e heti adásában, amit a múlt hétfői Trump-Orbán találkozónak szentelt. Annak eredménye az ő olvasatában a következő: „a labda nem Trump, hanem Orbán térfelén van, neki kell úgy visszaütnie, hogy az megfeleljen az amerikai elvárásoknak; ha ezeket nem elégíti ki, további huszonvalahány évre lesz szükség, hogy még egyszer fogadják őt a Fehér Házban”

„Hát ez is megvolt”, így kezdi a Facebookon közzétett videóját Orbán Viktor – „Orbán tipikus alsó- és felső- felcsúti bunkó stílusban ezzel azt érzékelteti, hogy végre huszonvalahány után bejutott Fehér Házba” – reagál eheti videóposztjában Radványi Miklós, akiben ez az orbáni felvezető egy harmincvalahány éves epizódot idézett fel. Akkor Orbán még „egy nímandként”  tett látogatást Washingtonban; Radványi pedig a Kongresszusnál dolgozott, s vele is konzultált Gereben István, a Magyar Szabadságharcos Szövetség főtitkára, oceanográfus, az amerikai tengeralattjárók halk üzemeltetésének az atyja, hogy kihez vigye el Orbánt a Kongresszusban, mert minél többekkel szeretne találkozni. Utóbb mesélte el, hogy mi történt az egyik ilyen találkozó után.

„Elvitte egy olyan republikánus képviselőhöz, aki 1956 óta folyamatosan a magyar ügyek szószólója és magyar demokrácia támogatója volt, kijőve a találkozóról – mesélte Gereben – Orbán Gerebenhez hozzáfordult és megkérdezte: ’hát ehhez f.szhoz miért hoztál el engem?’” – idézte fel Radványi az epizódot, aki a két orbáni megnyilvánulás alapján leszögezi: „Orbán Viktor bunkó volt és maradt – hiába volt magyar miniszterelnök 1998 és 2002 között, majd 2010 óta az jelenleg is”.

Ennél súlyosabb problémákat is felvet azonban eheti videóadásában Radványi, a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese. A már említett videós Facebook posztjában Orbán azt is leszögezi, hogy a látogatással „Magyarország nyert”. „Nem, Magyarország nem nyert” – reagált Radványi, hozzátéve: „Magyarország és az USA között semmi lényeges dolog nem jött szóba a megbeszélésen, az egész arra ment ki, hogy Orbánt a NATO-tagállamok vezetői közül 25.-ként vagy 26.-ként végre fogadta... Ez nem Magyarország győzelme, ahogy Orbán mondja – őt nem is érdekli Magyarország ebből a szempontból, személyes hiúsági kérdésként kezelte, hogy bejusson az elnökhöz, leüljön vele és fotólehetőséget kapjon”.

Radványi szerint érdemi előrelépés sem történt a találkozón: az amerikai végrehajtó hatalom – mind Fehér Ház, mind a Külügy-, mind pedig a Hadügyminisztérium – egyértelműen várakozó állásponton van. Megmondták, hogy mit várnak tőle: jelezték, hogy vannak határai az orosz és a kínai közeledésnek; tudatták hogy helyre kell állítani az értékeket, amelyeket demokráciának hívnak, s azt is, hogy elfogadhatatlan a korrupció mértéke Magyarországon.

Radványi ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a találkozón ugyan nem került szóba a Global Magnitsky törvény alkalmazásának a lehetősége, ám az ügy továbbra is él – ahogy egyébként a Magyarország Mindenkié Mozgalom múlt héten Washingtonban tárgyalt vezetőivel is közölték –, továbbá „bármikor előhúzhatják az Orbán és az általam – elsőként – benyújtott beadványban szereplő többi társa ellen”.

A videóadás kitér Szijjártó Péter külügyminiszternek arra a nyilatkozatára is, amikor „nagy ügyet csinált abból, hogy Trump az ajtóig kísérte Orbánt, és azt mondta, nem mindenkit kísér ki az amerikai elnök”. Radványi szerint ez egész egyszerűen nem igaz, az az amerikai elnök mindenkit kikísér, sőt a legtöbbel közös sajtókonferenciát is tart, szemben Orbánnal. Némileg maliciózusan megjegyezte: különben is „...biztos akart lenni abban, hogy Orbán eltávozik a Fehér Házból”. Mindenesetre, az hogy az angolszász kultúrának megfelelően Trump udvarias volt, az nem jelenti, hogy valami különleges státuszba került Orbán... Öt perccel aztán, hogy kikísérte őt, Trump már el is felejtette a találkozót”.

Azt pedig, hogy Trump ikertestvérének mondta Orbánt – ahogy erre Szijjártó büszkén hivatkozott –Radványi szerint az angolszász kultúrában ezek a kifejezések nem jelentenek semmit. „Nem ezen fog múlni, hogy tetszik vagy sem, szimpatikus vagy sem, hanem azon, hogy Orbán teljesíti-e a követeléseket és az elvárásokat, amelyeket nem csak Washington, hanem Brüsszel is megfogalmazott”.

Még egy szempontra felhívta a figyelmet Radványi a videóban, arra, hogy Orbán cirka 24 órát töltött USA-ban, ugyanis a Kongresszusban ritka egyetértés alakult ki a republikánusok és a demokraták között, hogy ő nem kívánatos személy. Senki nem akart vele találkozni, s hogy ne szégyenüljön meg, visszarepült Magyarországra. „Orbán nem érti meg, hogy a végrehajtó hatalommal akármilyen jó kapcsolatot épít ki (bár az sem olyan, mint amilyent Orbán és az általa teljes ellenőrzés alatt tartott sajtója el akar hitetni), az USA-ban a Kongresszusnál van a pénz, s a Kongresszusnak nagyon sok beleszólása van abba, milyen politikát folytatnak Magyarországgal szemben” – szögezte le, hozzátéve: „A Kongresszusban nagy az egyetértés abban, Orbán nem demokratikus vezető, hanem egy diktátor, egy autokrata, aki rossz úton tartja az országot, amit tökretesz és megöl a korrupcióval”.

„Orbán látogatása nem olyan volt, mint amit a kormány által ellenőrzött sajtó be akart adni, ellenségesen fogadták és ez meg is maradt” – mondta. „A labda nem Trump, hanem Orbán térfelén van, neki kell úgy visszaütnie, hogy az megfeleljen az amerikai elvárásoknak; ha ezeket nem elégíti ki, további huszonvalahány évre lesz szükség, hogy még egyszer fogadják őt a Fehér Házban” – fűzte hozzá.