Orbán csak könyököl, és várja, hogy a többiek fizessenek helyette

HírKlikk 2019. augusztus 20. 08:15 2019. aug. 20. 08:15

A német parlament, a Bundestag zöldfrakciójának energetikai szóvivője Ingrid Nestle adott interjút a 168 Órának.

A német zöldpolitikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon rossz döntés új atomerőművet építeni Magyarországon. Szerinte az atomreaktor-építés a legdrágább módja az elektromos áram termelésének. Csak akkor látszik olcsónak, ha olyan régi erőműveket használnak, amelyeknek az építési költsége már megtérült. Gyakran azonban a számítás csak illúzió, mert általában nem kalkulálják bele a költségekbe a leszerelés és a radioaktív hulladék kezelésének árát.

Az esetek többségében azt az erőmű üzemeltetője meg sem téríti teljes egészében, így közkiadássá válik. A tapasztalat azt mutatja, hogy az új atomerőművek építése nemcsak a legdrágább energetikai beruházás, de hosszú távon ráadásul az áram termelésének legszennyesebb módja. Ezt ma már egyetlen országnak sem szabadna választania – véli a politikus.

A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban, miszerint nemet mondtak az unió stratégiai tervére, hogy 2050-re a tagországok csökkentsék nullára a karbonkibocsátásukat, illetve Orbán Viktor kijelentésére, hogy erre az országnak csak akkor lenne módja, ha anyagi segítséget kapna hozzá, azt mondta „ez maga a szeparatizmus”.

Szerinte elfogadhatatlan dolog azt mondani, hogy mi csak akkor veszünk részt a közös gondok megoldásában, ha ezért jutalmat, pénzt kapunk. Szívből ellenzi az ilyen politizálást. Úgy véli, ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor együttműködésre van szükség, mert Európa, sőt a világ egyetlen országa sem élhet normális életet, ha nem tudunk megállni a válságba vezető úton.

„Itt már alapkérdésekről van szó. Lesz-e ennivalónk? Megmaradnak-e az elemi életfeltételeink? Minden kiszárad-e körülöttünk, vagy a viharok és az áradás sodor el minket? Ilyen körülmények közt elfogadhatatlan, ha valaki csak könyököl, és várja, hogy a többiek fizessenek helyette is. Szerintem ez az a magatartás, amelynek csak az lehet a vége, hogy mindnyájunkat elsodor a klímaválság.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: 168 Óra