Orbán elszámította magát, azt remélte, hogy kapnak valamit Svédországtól

HírKlikk 2024. január 26. 17:10 2024. jan. 26. 17:10

A nemzetközi sajtóban vezető téma, hogy Törökország a héten tartott váratlan parlamenti szavazás után befejezte Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, és ez meg is jelent a hivatalos közlönyben. Ezzel Orbán Viktor maradt az „utolsó harcos”, akire emiatt egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök elfogadta Orbán Viktor Budapestre szóló meghívását, de jelezte, hogy előbb az EU-csúcson találkoznak majd. 

A Politico amerikai portál azt emelte ki, hogy igencsak növekszik a magyar miniszterelnökre nehezedő nyomás, de a környezete nemigen siet, majd nagyon részletesen ismertette Kövér László állásfoglalását. A cikk idézte Tompos Márton momentumos képviselőt, aki „gyerekesnek” minősítette az Orbán-kormány megközelítését. „Elszámították magukat, azt várták, hogy majd kapnak valamit cserébe Svédországtól” – mondta a portálnak Tompos.

A budapesti vonakodás nem kerülte el Washington figyelmét sem. A legutóbbi figyelmeztetés Mitch McConnelltől, az amerikai  republikánus szenátusi kisebbség vezetőjétől érkezett. McConell leszögezte: „A szenátus mindkét oldalán ismerek olyan kollégákat, akik osztják azt az elvárásomat, hogy Magyarország, az utolsó szövetséges, amely még nem ratifikálta a svéd csatakozást. Reméljük, Orbán gyorsan lép, és lezárja az ügyet. Washington figyel.” A cikk megemlítette azt is, hogy David Pressman amerikai nagykövet is fokozta a nyomást, hogy Budapest tartsa magát az ígéretéhez. Mindeközben Stockholm is előrelépést akar: kedden a miniszterelnök azt javasolta magyar kollégájának, hogy találkozzanak a február 1-jén esedékes brüsszeli EU-csúcson. 

A Politico felhívta a figyelmet arra, hogy a svéd NATO-csatlakozás nem az egyetlen ügy, amelyet Orbán Viktornak a csúcson kezelnie kell, hiszen Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy tovább akadályozza az Ukrajnának nyújtandó segélyt. Egy nyugati tisztségviselő a neve mellőzését kérve azt mondta a NATO álláspontjáról, „Elvárjuk, hogy Magyarország most már haladéktalanul fejezze be a ratifikálási folyamatot”. A német külügyminisztérium pedig leszögezte, „Legfőbb ideje, hogy Budapest megtegye a hátralévő lépéseket, hogy üdvözölhessük svéd barátainkat a szövetségben.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom