Orbán, és a bukás forgatókönyve

Kardos Ernő 2020. szeptember 25. 07:04 2020. szept. 25. 07:04

Vigyázat, Orbán még nem bukott meg! – hívja fel a figyelmet Horn Gábor. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint, az ellenzéknek nagyon sok feladata van még a választási győzelemig. Sokat kell dolgozni az időközi választás megnyeréséig. Ugyanis az egyesülő ellenzék már eddig is könnyebben elvehette volna a Fidesz kétharmados parlamenti többségét, ha a borsodi időközi választás előtt előválasztással a szavazókat bevonják a jelölt kiválasztásába. Továbbá ha a Jobbik politikusa nyilvánosan aláírhatott volna egy értéknyilatkozatot – amit még most is megtehetne –, amelyben korábbi antiszemita kijelentései más fénybe kerülhetnének. Horn szerint, a változáshoz mindenkinek joga van, lám, a liberálisnak induló Orbán Viktor is sokat változott, amíg illiberális, populista lett belőle.

„Orbán Viktor még nem bukott meg, a kormányfő jelen pillanatban csak ott járhat a gondolkodásban, hogy nagyon könnyen megbukhat!” Horn Gábor szerint a miniszterelnök ezért is próbálta a már bevált sémáival felrázni híveit a Magyar Nemzetben megjelent írásával. Az ellenzéket ostorozó, ideologizáló cikk annyit feltétlen jelez, hogy Orbán és környezete bizonyára elkezd összerakni egy olyan forgatókönyvet, amelyben azt vizsgálja, hogy mi történik majd, ha a Fidesz 2022-ben elveszti a választást.

A Republikon Intézet vezetője úgy véli, téved, aki azt állítja, hogy Orbán pszichopata és fasiszta. Horn fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint, a miniszterelnök jó taktikai érzékkel rendelkező populista kalandor, aki tudja, hogy a kormány elsősorban a járvány miatt gyengült meg. Hiszen a vírus terjedéséről a Fidesz nem tehet. A járvány első hulláma idején, kevesen tudtak hatékonyan védekezni, viszont a második hullámra már sokkal jobban felkészülhettek volna. Az ugyanis teljesen egyértelmű, hogy a járvánnyal még sokáig együtt kell élni, és ez nemcsak legyengítheti a Fideszt, de lassan realitássá válik a magabiztos hátország elvesztése is, ami valóban a következő választás bukását is eredményezheti. 

A Republikon Intézet kutatásai szerint, ugyanis Orbán Viktornak van másfél milliós hívőtagozata. Olyanok, akik tántoríthatatlanul a miniszterelnök mögött sorakoznak, és elkísérik majd az útja végéig. Ezeket a választókat látjuk megnyilvánulni a Facebookon, a kormánypárti orgánumokban, híradókban vagy a templomokban, s persze, az utcákon. Ekkora stabil bázisa senkinek sincs Magyarországon. Viszont ma már ez a másfél milliós tábor nem elég semmire. Korábban ehhez a tömeghez csatlakozott – ezért tudott nyerni a Fidesz – még egymillió szavazó, akik a gazdasági érdekeiket képviselve társultak a Fideszhez.  Közülük sokaknak nem tetszett, ami történt az országban, de ők legalább nyertesei az elmúlt évek politikájának.

Ha az ellenzék nem tud majd teljes egészében összeállni, akkor nem lesz képes legyőzni ezt a 2.5 milliós bázist, és akkor a Fidesz biztos fölénnyel ismét nyerheti a választást. Viszont a következő két év nagyon nehéz lesz a gazdaságban, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is. Ami azt jelenti, hogy a Fideszhez az érdekeik miatt csatlakozó egy millió szavazóból sokat átcsábíthat az ellenzék, hiszen a válság évekig elhúzódhat.

Az Orbán-dolgozat arra törekszik – mondja Horn Gábor –, hogy a miniszterelnök „saját közönségét” próbálja harci helyzetre hangolni. Erre utal, hogy a kormány „állig fegyverben várja a vírust”, miközben sokkal hatásosabb lenne, ha a fegyverek helyett a maszkot húznák az orrukig. Hiszen a járvány az nem háború, egyszerűbb lenne békésen megoldani a felmerülő problémákat. Nyilván borzasztó nehéz a kormány helyzete, hiszen itt emberéletek forognak kockán. Viszont az is látszik, hogy borzasztóan gyenge a járvány elleni védekezés színvonala, nem beszélve a gazdasági problémák megoldásáról. Minél nagyobb a fejetlenség, a szervezetlenség annál több a lózung, a harci tűz, tehát a populizmus.

Arra a felvetésre, hogy az érezhető fejetlenséget a közvélemény-kutatások számai még igazából nem jelzik vissza, Horn Gábor azt mondta: a Magyar Nemzetben megjelent írás egyértelműen mutatja, Orbán már érzi a veszélyt. Tudja, az összefogás számára valóságos veszedelem. Az egy tömbbe tömörülő ellenzék új helyzetet jelent. Ha ez az egyesülés négy évvel ezelőtt állt volna elő, akkor ma a parlamentben 30 ellenzéki képviselővel több lenne. Akkor szó sem lehetett volna Fidesz kétharmadról, Orbán épp, hogy kormányozhatna. 

Horn úgy látja, hogy ha 2022-ben megvalósul a teljes összefogás, és a Fidesz elveszti azok szavazatait, akik önös érdekeik miatt támogatták korábban, akkor nincs más lehetőség, Orbán Viktor belebukik a járvány szakszerűtlen kezelésébe!

Horn Gábor úgy véli, a választó már döntött: támogatja a teljes ellenzéki összefogást. A liberális szavazó már képes összefogni a jobbikos jelölttel, vagy fordítva. A szavazók már felkészültek, s ez a tömeg is 2.5 millió lehet. Ha ők látnak esélyt a győzelemre, akkor elmennek szavazni. Igaz, az ellenzéki pártok csak mostanában kezdenek el dolgozni a közös programon, tehát kicsit késve kezdik el a teljes összefogás előkészítését. Másokkal ellentétben – a Republikon Intézet vezetője, akinek jelentős koalíciós kormányzati tapasztalata is van – úgy látja, hogy a feladatok megoldására ez ugyan elég, de vesztegetni való idő nincs.

Horn Gábor azt gondolja, hogy a jövőben el kell végezni az eddig elmulasztott munkát. Ha ugyanis a közelgő borsodi időközi választás előtt előválasztást is tart az ellenzék, ha a jelölt és támogatói aláírnak egy közösen megfogalmazott erkölcsi nyilatkozatot, amelyben Bíró László vállalja az alapvető demokratikus értékeket, akkor az ellenzék győzelmi esélye sokkal nagyobb lenne. Ha Orbánból, a „liberális kutyából” lehetett „illiberális szalonna”, akkor miért ne lehetne az egykori radikális jobbosból tisztes demokrata! Mindenki változhat, de a változást demonstrálni kell!

Mindenesetre: ha az ellenzéki erők „összeállnak”, akkor Orbán Viktornak komolyan el kell gondolkodni a bukás forgatókönyvén. Az ellenzék pedig végre elkezdhet változtatni azon az elképesztően rossz világon, amelyben élünk.