Orbán és a Fidesz gyengült, de még tartja magát

HírKlikk 2021. március 2. 18:15 2021. márc. 2. 18:15

Az Európai Néppárt változtatni akar működési szabályzatán, Orbán kilépéssel fenyegetőzik, de sok támogatásra már nem számíthat – írja az előfizetők számára elérhető cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Fidesz tagságát 2019-ben felfüggesztették az Európai Néppártban, de a sokkal befolyásosabb frakcióban nem. Ez most változhat: a frakció szerdán szavaz a működési szabályzat megváltoztatásáról, ami éppen a frakcióban szándékozik lehetővé tenni a felfüggesztést és kizárást. 

Orbán Viktor utolsó aduja a párton belüli viszályban az, hogy kilépéssel fenyegetőzik. Ezzel azonban a pártja frakcióbeli jövőjéről szóló döntéssé emelte a működési szabályzatról szóló szavazást. A változtatáshoz a 187 képviselő kétharmada kell, a felfüggesztéshez egyszerű többség lenne szükséges. Ez utóbbi pont körül hosszú és elkeseredett vita folyt, de végül győztek a liberálisok. 

Ha egy képviselőcsoportot a párt szintjén már felfüggesztettek, a frakcióban az ottani elnökség javaslatára egyszerű többséggel felfüggeszthetik majd, de más esetben kétharmad kell. Orbán a levelében felpanaszolta, hogy a tervezett változtatásokat a Fidesz megbüntetésére szabták. S a tudósító szerint ez pontosan így van. Orbán ellenfeleinek kerülőt kellett tenni az új működési szabályzattal, mert a frakció és a párt megosztott. 

A magyarokat Dél- és Kelet-Európa jobboldali nemzeti erői támogatják, ellenfelei főleg a Benelux-államokban és északon vannak. Bennfentesek szerint még mindig a képviselők mintegy 40 százaléka állna védőn a magyarok mellé. A liberálisok decemberben szavazást akartak kierőszakolni, de azt Manfred Weber frakcióvezető – Angela Merkel szándékának megfelelően – az utolsó pillanatban megakadályozta. A kancellár akkor attól tartott, hogy Orbán megakadályozhatja az újjáépítési csomag elfogadását. Akkor ennek az volt az ára, hogy Weber kénytelen volt belemenni a működési szabályzat olyan értelmű megváltoztatásába, hogy a frakcióból ne csak egyes képviselőket, hanem egész nemzeti csoportokat ki lehessen zárni. 

Erről folyt most hetekig az alkudozás, de a legnagyobb létszámú, és legbefolyásosabb német küldöttség folyton a fékre lépett. Igaz, végül csak annyit tudott elérni, hogy a felfüggesztést megkönnyítik, de a képviselők kizárását nem. Az indok az, hogy erről továbbra is ne a frakció, hanem a párt dönthessen, ez pedig a szabályzat szerint csak akkor történhet meg, amikor a képviselők majd újra személyesen is összeülhetnek. Arra számítanak, hogy ez június végén megtörténhet. 

Daniel Caspary, a CDU képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a szerdai szavazáson „széles többségre” számít, és a Fideszről szóló szavazás már egy hét múlva sorra kerülhet. Úgy vélte azonban, nem a kizárásról lesz szó. „Továbbra is kezet nyújtunk Orbán Viktornak. Maradhat a körüknben, de akkor hitet kell tennie a keresztény-polgári politika értékei mellett, és azok nem azonosak Giorgia Meloni értékeivel” – célzott Caspari Orbán legutóbbi provokációjára, amikor Orbán a szélsőjobboldali olasz Meloninak kifejezésre juttatta együttműködési szándékát. Meloni pártját jobboldali populistának és posztfasisztának tekintik. 

Persze ez a megnyilatkozás is Orbán hatalmi pókerének húzása volt: ezzel már nem először jelezte, hogy mely frakcióba költözne 12 képviselője, ha az Európai Néppárt frakció változtat a működési szabályzatán. Ám ezzel éppen a szándékával ellentétes célt ért el: az uniós politikusok semmiképpen nem engedhetik meg, hogy frakciójukat azzal vádolják, hogy közel áll a posztfasisztákhoz. Ezért aztán Caspary belement a működési szabályzatról szóló kompromisszumba, amit a frakcióelnökség a küldöttségvezetőkkel dolgozott ki. Így a pártban arra számítanak, hogy szerdán meglesz a szükséges többség: a legtöbb német a változtatás mellett fog szavazni, részben meggyőződésből, részben azért, hogy Webert ne érje még nagyobb kár. Webernek sokat ártott, hogy nem sikerült az EU Bizottságának élére kerülnie, annak ellenére, hogy csúcsjelölt volt. Egy szerdai vereséget politikailag bizonyosan nem élne túl.