Orbán gúnyt űz a jogállamisági és demokratikus normákból

HírKlikk 2024. május 28. 17:40 2024. máj. 28. 17:40

A mintegy három hónappal ezelőtti, úgynevezett „kegyelmi botrány” megrázta Orbán Viktor nacionalista kormányát, amely büszke arra, hogy fenntartja a családi értékeket és a keresztény konzervativizmust. Alig néhány héttel ezután bukkant fel Magyar Péter, februárban szakított a Fidesszel, és most a legjobb úton halad, hogy a legnagyobb ellenzéki tömörülést hozza létre, és kihívást jelent Orbán számára az európai és önkormányzati választáson – írta az AP tudósítója.

Az amerikai hírügynökség idézte Magyar Pétert, aki szerint a júniusi választások csupán előjáték a 2026-ban esedékes parlamenti választásra tervezett indulásához. A szerző hozzátette: majd kiderül, hogy tud-e győzni, hiszen Orbán egymás után négy győzelmet hozott a pártjának, és arra kell számítani, hogy a Fidesz – népszerűségének visszaesése és a gazdasági problémák ellenére – jobban teljesít majd az ellenfeleinél.

Magyar a populista Orbánnal szembeni fokozódó elégtelenségre tapintott rá, és életet lehelt egy létező, de nem működő pártba. A széles körben követett interjúk és nagygyűlések sorozatában a mélységes korrupció irányításával és propaganda-gépezet működtetésével vádolja a kormányt, miközben önmagát mérsékeltebb konzervatív alternatívaként állítja be.

A májusi felmérések azt mutatják, hogy Magyar pártja a biztos szavazók mintegy 25 százalékának támogatására számíthat júniusban.

A szerző ezzel kapcsolatban rámutatott: a magyar szavazókat már érte csalódás, amikor például két éve mintegy kétmillió szavazó reménykedett a hat ellenzéki párt Fidesz elleni összefogásában. Amikor azonban Orbán újra győzelmet aratott, belharcok kezdődtek, és ez gyakorlatilag a koalíció feloszlásához és az ellenzék hitelességi válságához vezetett.

A szerző idézte Magyar Pétert, aki azt mondta: „Bizonyos, hogy az embereknek legalább annyira elegük van az ellenzékből, mint a Fideszből”. Magyar Péter április óta járja a magyar vidéket, ahol Orbán szavazóinak jelentős része él, és kíváncsiak ezreit vonzza, ami eddig a hagyományos ellenzék politikusainak ritkán sikerült.

Magyar ugyan bírálja Orbán Oroszországgal kapcsolatos magatartását, de osztja a miniszterelnök bizonyos nézeteit, például, hogy a Moszkva elleni szankciók aránytalan károkat okoztak az európai gazdaságoknak. Abban is egyetért Orbánnal, hogy az bírálja Kijevnek az ukrajnai magyarokkal való bánásmódját.

Mindenesetre rámutat, milyen potenciális veszélyekkel járhat, ha Oroszország megtarthatja az elfoglalt ukrán területeket, beleértve a 2014-ben annektált Krím félszigetet.

Az Orbán vezette Magyarország elakadt az EU-val folytatott harcban, és a szövetség szerint Orbán gúnyt űz a jogállamisági és demokratikus normákból, és nem csap le az uniós pénzekkel visszaélő korrupcióra. Az Európai Parlament 2022 óta „a választási autokrácia hibrid rezsimjének” minősíti Magyarországot, és nem tekinti valós demokráciának. Ezért be is fagyasztott mintegy 20 milliárd eurónyi támogatást, ami csapást jelent a gazdaság számára.

Magyar azonban azt mondja, „véget vet ezeknek a teljesen felesleges jogállamisági vitáknak”. Emlékeztet arra, hogy az EU Donald Tusk megválasztása után nem sokkal felszabadította a Varsó számára az előző kormány alatt befagyasztott pénzt. Ezt Magyar Péter számára azt jelzi, hogy egy új kormány végre haza tudja majd hozni a befagyasztott pénzt, „amelyre Magyarországnak nagy szüksége van, de az EU-nak is szüksége van egy konstruktívabb Magyarországra”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom