Orbán: ha megtámadnának minket az oroszok, rájuk is lőnék

HírKlikk 2024. október 17. 18:20 2024. okt. 17. 18:20

Orbán Viktor interjút adott Berlinben a The Pioneer kiadónak, amelynek alapítója, Gabor Steingart berlini újságíró saját kiadója megalapítása előtt igen jeles karriert futott be zömmel liberális német lapoknál és folyóiratoknál.
Steingart előbb felsorolta az Orbánt a legutóbbi időkben érő bírálatokat és támadásokat, majd rámutatott, hogy a magyar politikus Ursula von der Leyentől eltérően, „beszélő viszonyban” van a világ minden hatalmasával.
Rámutatott: Orbán Berlinben Olaff Scholzzal, majd – szigorúan titokban és magánjelleggel – Angela Merkellel találkozott.

Az interjúból készült első, igen terjedelmes kivonat a The Pioneer podcast adásában jelent meg. Orbán egy kérdésre kifejtette: nem ő az egyetlen, aki Donald Trump győzelmét reméli, csak ő az, aki ezt nyíltan kimondja, a többi politikus titkoltan teszi ugyanezt. Az okokról közölte: mindössze két jelölt van, és nyilvánvaló, hogy Trump mérlege sokkal jobb, mint Harrisé, különösen Európa szempontjából, mert Trump konfliktusoknak vetett véget, nem kezdett új háborút, és igyekezett mindenhol békét teremteni. „Európai szempontból mindnyájunk számára Trump a csúcsjelölt” – így Orbán. 

Azzal kapcsolatban, hogy Trump védeni akarja az amerikai gazdaságot a külföldi versenytől, és ez komoly vámokhoz vezethet, Orbán leszögezte: fel kell készülni arra, hogy kemény vitákat kell majd Trumppal folytatni, mert az Egyesült Államok és az EU érdekei nem esnek automatikusan egybe. A kérdés ezért az, hogy „mi, európaiak képesek leszünk-e eléggé erősen védeni az érdekeinket”.

Az Ursula von der Leyen és közte fennálló viszonyról elmondta: a probléma akkor jelentkezett, amikor kiderült, hogy nem egyformán gondolkodnak a bizottság koncepciójáról. „Korábban a bizottság a szerződések, ezzel a nemzetállamok őrzője volt, és a bizottság elnöke semleges maradt. Most pedig minden egyre inkább átpolitizálódik. Ezt bizonyítja Ursula von der Leyen ellenem való támadása is, amely közvetlen politikai támadás volt, és azt mutatja, hogy a bizottság politikai testületté vált” – mondta.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán kifejtette, „A kérdés: azért vagyunk-e egy háborúban, hogy veszítsünk, vagy azért, hogy győzzünk, márpedig most veszítünk, és ezért valakinek viselnie kell a felelősséget. Úgy tettünk, mintha a mi háborúnk lenne, és most veszítünk”. Meglepőnek mondta, hogy Németországból nem látszik, mennyire vesztésre áll Ukrajna. „Ha megnézzük a katonai helyzetet a fronton, a hadban álló felek cselekvőképességét, világos, hogy a vesztés felé tartunk” – mondta.

A Putyinnál legutóbb tett látogatásával kapcsolatos kérdésre leszögezte, „Javaslatom: fegyverszünet. Mind az oroszokat, mind az ukránokat meg akarom győzni arról, hogy jobb lenne most fegyverszünetet kötni, amely megteremti a játékteret a tárgyalásokhoz. Ezt sem az oroszok, sem az ukránok nem fogadják el, mert mindkét fél úgy véli, hogy az idő neki dolgozik. Ezért mentem Kínába és az Egyesült Államokba”.

Az újságíró kérdésére, hogy hogyan magyarázná meg az '56-os felkelőknek, hogy most az oroszokhoz dörgölőzik, ahelyett, hogy az ukránokat segítené a szabadságharcukban, Orbán Viktor ezt mondta, „Nem szeretnék összekeverni különböző témákat. A magyar történelem egyik legbátrabb, legragyogóbb fejezete volt '56, még akkor is, ha akkor elárult bennünket Nyugat. Az ukrán kérdés azonban teljesen más, mert Magyarország soha nem volt a Szovjetunió része, Magyarországon soha nem volt orosz anyanyelvű közösség. Ukrajna évszázadok óta vitatott terület, és ez nagy különbség Ukrajna és Magyarország között. Akárhogyan is: vitathatatlan, hogy megsértették a nemzetközi jogot. Oroszország megtámadta a független állam Ukrajnát”.

Steingart feltette a kérdést: ön annak idején Budapesten az orosz hadsereg ellen harcolt volna? Mire a magyar kormányfő: „Természetesen, az első sorban /…/ Ha megtámadnának minket az oroszok, rájuk is lőnék. Ám minket a történelem során nem csupán az oroszok támadtak meg, a támadókkal nagy tapasztalatunk van”.

A The Pioneer megállapítására, miszerint olyan valaki hiányzik, aki felállna, és komoly diplomáciai kezdeményezést tenne, Orbán kifejtette, „Ezért vagyok Trump győzelme mellett, mert ő lesz ez az ember. És aztán remélem, hogy az EU megváltoztatja a véleményét”. 

„Talán többen hallgatnának Önre, ha nem ütne meg mindig ilyen nyers, békíthetetlen hangot. Végül is a politikában és az életben gyakran a hangvételről van szó. Van egy amerikai közmondás: Ha a gödörben vagy, ne áss tovább” – vélekedett a német újságíró. Orbán Viktor válasza: „Egyetértek. De nem vagyok gödörben, hanem felül vagyok”.

A teljes interjút a The Pioneer a hétvégén teszi közzé, és abban a fentiek mellett a migrációról, Merkelről, Minszkről, és az önreflexió képességéről lesz szó.  

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom