Orbán hoppon maradhat, csak a szélsőjobboldal által is kivágott AfD fogadhatja be

NVZS 2024. június 5. 14:30 2024. jún. 5. 14:30

„Három fontos női politikus kavarja-keveri a szálakat, s kis túlzással Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni és Marine Le Pen kezében van Európa sorsa” – mondta Szent-Iványi István, aki szerint amúgy is óriási birkózás folyik az EU-ban, s ennek a sorába illeszkedik Manfred Weber minapi interjúja is. Az Európai Néppárt elnöke kerek-perec kizárta az együttműködést minden olyan pártcsaláddal, amely befogadja Orbán Viktor Fideszét. Ezzel az Európai Konzervatívok és Reformereknek, személy szerint Giorgia Meloninak is üzent. Orbán éppen e blokk felé kacsintgat, ám csalódhat, hiszen Meloni már elköteleződött a néppárti támogatottságú Ursula von der Leyen bizottsági elnök mellett. Maradhat Orbán számára az AfD által gründolni próbált szélsőséges blokk, de a külpolitikai szakértő nem zárja ki, hogy a Fideszt sehova sem veszik be.

„Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Vlagyimir Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS)”, azokkal a pártokkal, amelyek „megkérdőjelezik a jogállamiságot” – nyilatkozta Manfred Weber a Frankfurter Allgemeine Sonntag Zeitungnak. A Népszava által ismertetett interjúban az Európai Néppárt elnöke azt is mondta, hogy Orbán a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t, illetve, hogy nem szabad többé hagyni, hogy azok az országok diktálják a tempót, amelyek blokkolják az uniós döntéshozatalt. Ugyanakkor nem zárta ki az együttműködést az Európai Konzervatívok és Reformisták populista frakciójában helyet foglaló demokratikus pártokkal, Giorgia Meloniéval, az Olasz Testvérekkel, illetve a cseh kormányfő, Petr Fiala által vezetett Polgári Demokrata Párttal. Ám Marine Le Pennel és pártjával, az Identitás és Demokrácia frakciójában ülő Nemzeti Tömörüléssel elképzelhetetlennek nevezett bármilyen együttműködést, mivel szerinte őt Putyin nevelte. Fő ellenfélként pedig az Identitás és Demokrácia blokkból a közelmúltban kizárt szélsőjobboldali Alternatíva Németországot (AfD) nevezte meg.  

Hova fajulhat Weber és Orbán szembenállása? Ez hogyan hat(hat) a Fidesz helyére az újonnan alakuló Európai Parlamentben? Szent-Iványi István kérdeztük.

Pontosan erről szól ez a nyilatkozat – szögezte le a külpolitikai szakértő. Manfred Weber nem véletlenül nem csak Orbánt, hanem a PiS-t is támadta, mondván, nem akar olyan együttműködést, amiben ők benne vannak. Von der Leyen pedig már régóta tárgyal az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek közötti szoros együttműködésről, amit azonban Weber nem nagyon szeretne, s ennek a fő akadályaként személyesen Orbán Viktort és persze az általa vezetett Fideszt (annak esetleges csatlakozását) és a lengyel PiS-t tekinti.  

Óriási előzetes birkózás folyik a színtéren, bár igazából majd június 9-e után indul meg a nagy huzakodás, amikor már kiderült, hogyan alakul az Európai Parlament összetétele – szögezte le. „Amit látni, három fontos női politikus kavarja-keveri a szálakat, kis túlzással az ő kezükben van Európa sorsa, ők: Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni és Marine Le Pen” – magyarázta a szakértő, aki röviden vázolta a helyzetet. Eszerint Von der Leyen azt szeretné, hogy Meloni támogassa őt az újrázásban az Európai Bizottság élén, s ehhez már meg is nyerte az olasz miniszterelnököt. Eközben azonban a franciák és a németek nem igazán lelkesek, olyannyira nem, hogy más jelölt neve is elhangzott már részükről, így Mario Draghi volt olasz kormányfőé, aki korábban az Európai Központi Bank elnöke volt. Mindeközben pedig Marine Le Pen is szoros együttműködést kínál Meloninak a saját blokkja, az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek között, de Meloni ezt hűvösen fogadja, mondván, egyes ügyekben igen, de szorosabban nem hajlandó együttműködni Le Penékkel. Holott Le Pen – említett a szakértő egy tovább elemet – éppen az általa vágyott szoros együttműködésért távolíttatta el a szélsőjobboldali német AfD-t a pártcsaládjából. Az Identitásban egyébként is megindult egy bomlási folyamat, az osztrák FPÖ és az észt szélsőjobboldali párt ellenezte az AfD kizárását, és utána jelezték, hogy ők is kiszállnak. Így nem lesz már meg a pártcsalád működésének a feltétele, az, hogy minimum hét országból kell tagpárt (a legalább 23 fős tagság feltételének a teljesítésével a kiszállások után sem lenne gond) – magyarázta Szent-Iványi, aki szerint nem is marad egyben a pártcsalád.

A kizárt AfD számára igazi erőpróba lesz, hogy össze tudjon szedni hét országból csatlakozó pártot, miáltal létrehozhat egy saját, ténylegesen szélsőjobboldali blokkot. Sokatmondó, hogy a közelmúltban Budapesten járt a párt listavezetője, aki a Mi Hazánkkal tárgyalt az együttműködésről. Toroczkaiék pedig jelezték is neki, hogy ugyan az Identitáshoz akartak volna csatlakozni, de az AfD kizárása után inkább az AfD által szervezendő új blokkot céloznák meg. További két pártról – egy bolgárról és egy románról – már tudvalevő, hogy szintén csatlakoznának az AfD-blokkhoz (ez utóbbi a legutóbbi kampányában amúgy azzal kampányolt, hogy „Ki a magyarokkal Romániából!”), kérdés, követik-e őket mások is.

Hogyan érinti mindez Orbánt, aki – tudvalevően – Meloni pártcsaládjához akarna csatlakozni? – kérdeztük. Szent-Iványi szerint ennek az is akadálya lehet, hogy már több párt jelezte, ha a Fidesz tagok lesznek, ők kilépnek. De nem csak ez gátolhatja meg Orbán tervének a megvalósulását, hanem az is, hogy komoly kérdésekben éles az ellentét az ő és Meloni álláspontja között, beleértve az ukrajnai háború kezelését és a migráció ügyét (Meloni elfogadta a migránspaktumot, mert Olaszország érdekében áll a menekültek szétosztása a tagállamok között). „Mindezeket figyelembe véve, Orbán helyzete nagyon bizonytalan, az is benne van a pakliban, hogy a Fidesz végül sehova sem tud csatlakozni” – mondta Szent-Iványi, megjegyezve: kivéve, ha Orbán úgy dönt, hogy belép az AfD által gründolt legszélsőségesebb pártcsaládba, ami már végtelenül szégyenletes lenne. Igaz, Orbán éppen az AfD-vel ért egyet a legtöbb kérdésben – tette hozzá.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom