Orbán is rásegített a Meseország… elleni támadásokra

HírKlikk 2020. október 8. 18:18 2020. okt. 8. 18:18

A Magyarországról szóló cikkek vezető témája a nemzetközi sajtóban a „Meseország mindenkié” című könyv körüli események, valamint az Európai Bíróság döntése az úgynevezett Lex CEU ügyében. A könyvről „Miért válik egy gyerekkönyv a Magyarországon az LGBT-jogokért folyó harcban tanúsított ellenállás jelképévé” címmel az amerikai Time magazin közölt igen terjedelmes írást.

A cikk szerzője megállapítja, hogy Rédai Dorottya projektvezető és Nagy Boldizsár felelős szerkesztő a szeptember 21-i megjelenéskor nem számított arra, hogy az első kiadás 1500 példánya két hét alatt elfogy. A könyv ismert meséket gondol újra modern környezetben, sokszínűbb hősökkel, köztük LGBT-figurákkal, roma Hamupipőkével, a genderében más rénszarvassal, vagy leszbikus Hókirálynővel. „Célunk az volt, hogy sokszínűbbé tegyük a gyermekirodalmat, és meg akartuk mutatni a gyerekeknek, hogy mennyire színes és csodálatos a világ. Olyan meséket akartunk, amelyek minden fiatal ember életét tükrözi, és tiszteletben tartja” – mondta el Nagy Boldizsár szerkesztő. 

A második kiadás hamarosan piacra kerül, a gyerekkönyvek kis piacán soknak számító 15 ezer példányban. „Ám a könyv az első kiadás megjelenése után politikusok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök homofób támadásainak céltáblájává vált” – írta a szerző. Felidézte a könyv ledarálását a Mi Hazánk által, és emlékeztetett a jogvédők és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Szövetségének tiltakozására, amely szerint a könyvdarálás a nácik könyvégetéseire és a kommunisták bezúzásaira emlékeztet. 

Szó szerint idézte Orbán Viktor vonatkozó megnyilvánulását is, valamint a CitizenGO  utrakonzervatív mozgalom petícióját, amely már 85 ezer aláírást gyűjtött össze azt követelve, hogy a könyvet vonják ki a forgalomból. A cikk részletesen szólt arról, hogy Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta az LGBT-közösség egyre több támadásnak van kitéve, kezdve a család alkotmányban rögzített meghatározásától. Idézte a szerző az ILGA Europe jogvédő szervezet – a nemzetközi LGBTI szövetség európai ága – szakértőjét, aki kifejtette, „Mindez beleilleszkedik egy szélesebb trendbe, amely más európai országokban is az LGBTI-emberek elleni gyűlöletbeszédben nyilvánul meg, amint a populista vezetők a családi értékekre hivatkozva, igyekeznek szavazókat szerezni”. 

A szakértő ezzel kapcsolatban egyebek között Lengyelországot is felhozta példaként, ahol LGBTI-mentes övezeteket alakítottak ki, és ezzel az EU-ban éles bírálatot váltottak ki, valamint Oroszországot. Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője kifejtette a szerzőnek, „Mindez nem véletlen, és nehéz tagadni, hogy koordináció áll fenn a három ország között. Oroszország igyekszik terjeszteni a maga antiliberális elképzeléseit az egykori szovjet tömb országaiban. Ez nem tankokkal történik, de a térség geopolitikai játszótérré lett, és az LGBTQ-jogok a célkeresztbe kerültek”.  

Rédai Dorottya, s könyv projekt menedzsere  arról beszélt, hogy a Labrisz, amely kiadta a könyvet, két évtizede folytat LGBTQ oktatási programokat főleg középiskolákban, de az utóbbi években a szélsőjobboldalról ellenségességgel került szembe. A pandémia kitörésekor úgy gondolták, hogy bővítik tevékenységüket, részben a járványra, részben a fokozódó ellenségességre adandó válaszként. „A jelen magyarországi társadalmi helyzet miatt, sok a gyűlölet és a frusztráció, és a gyerekek ebben a légkörben nőnek fel. Úgy gondoltuk, hogy fontos a gyerekeknek, hogy korán beszéljünk nekik az elfogadásról és a sokszínűségről” – mondta. Nagy Boldizsár hozzátette, hogy ez az első gyerekkönyv Magyarországon, amely az LGBTQ emberekről szól. „Hangot akartunk adni azoknak, akiknek gyakran nincs hangjuk” – mondta. Bár a befogadásról szóló könyvek körül máshol is van vita, de különösen aggasztó, hogy itt a könyv támadások össztüzébe került, és hogy meg is semmisítették egy jelképes aktusban. Rédai és Nagy úgy vélekedett: a miniszterelnök megnyilvánulásai elősegítették a támadások legitimálását, a könyvkereskedőket telefonhívások ezreivel bombázták, hogy távolítsák el a könyvet a polcokról. október 6-án pedig az egyik könyvesbolt kirakatán nagy plakát jelent meg, amelyen az áll, hogy „a bolt gyerekekre veszélyes tartalmakat árusít”. Rédai szerint ez „valóban a fasiszta időkre emlékeztet”. 

Mindazonáltal a Meseország mindenkié című könyv jelentős támogatást váltott ki országszerte a szülők, tanítók és könyvkereskedők körében, és ez a szerzők szerint némi reményt ad. Rédai és Nagy elmondták: elárasztották őket ajánlatokkal és kérésekkel, hangos könyvről, e-könyvről, társasjátékról és fordításokról, és úgy tűnik, hogy sokan megértették az ilyen könyvek fontosságát. 

Rédai közölte: egy nagy könyvesbolt pénzt adományozott arra, hogy a könyvet elérhetővé tegyék hátrányos helyzetű gyerekek számára. Orbán pártja ugyan ki tudja használni az emberek frusztráltságát és félelmeit, de mindketten remélik: ez az epizód is hozzájárulhat, hogy Magyarország jobb hely legyen a következő generáció számára. Rédai Dorottya úgy vélte, „A jelenlegi idegengyűlölő, homofób, antiszemita, rasszista és szexista klíma vélhetően csak akkor oszlik majd el, amikor véget ér ennek a kormánynak az uralma, de kihívást intéztünk ellene, és remélem, ez másokat is inspirál majd más kihívásokra”.

Forrás: Hírklikk