Orbán ismét eljárta a Kállai kettőst

NVZS 2021. szeptember 6. 14:28 2021. szept. 6. 14:28

Átverésnek tartja, pontosabban a szokásos pávatáncnak Orbán Viktor és emberei legfrissebben sugallt, látszólagos EU-pártiságát Balázs Péter. A korábbi külügyminiszter, uniós biztos szerint semmivel sem utálja kevésbé Orbán ma az Európai Uniót, mint tette a múlt héten, de meg szeretné szerezni a pénzt, így lebegtet ezt és azt is. Orbán a hétvégén a kötcsei találkozón – mindenkit meglepve – olyan fordulatokat használva beszélt Magyarország uniós tagságának kérdéseiről, amit a média kommunikációs fordulatként jellemzett.

„Még akkor is, ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk” ­– fogalmazott Orbán Viktor a hétvégi kötcsei pikniken a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint. Orbán Balázs úgy véli– mint a Szabad Európa is beszámolt róla –, a kormányfő azt is mondta, a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. Ez komolyan szembemegy azokkal, az elmúlt hetekben szaporodó fideszes megnyilvánulásokkal, amelyek hol kimondva, hol csak sugallva, de azt sulykolták, hogy van élet az unión kívül is Magyarország számára.

Amikor az egyik oldalra...

 A Huxit ötlete nem új Fidesz-berkekben. Már Orbán is utalt bő másfél éve arra, hogy van élet az EU-n kívül is (igaz, azt hozzátette, hogy nem erre készülnek). Az elmúlt hetekben pedig több helyről érkeztek ilyen jelzések: először a Fidesz emblematikus figurája, Kövér László gyakorlatilag kimondta, hogy ma már nem szavazná meg a belépést, majd jött egy kormánytag, Varga Mihály, aki szerint néhány év múlva kell fontolóra venni a kilépést, aztán Fricz Tamás már azt is kimondta hogy eljött ennek is az ideje. Mintha egy felépített koreográfia mentén próbálná Orbán megbarátkoztatni a híveit a kilépés gondolatával – fogalmaztunk nem is olyan régen.

..., majd a másik oldalra tesz lépéseket

De jött Kötcse. Ahol – mint a Telex videós tudósításából is kiderült – nem Orbán Viktor, hanem a teljes fideszes politikai elit is kiállt az EU-tagság mellett. Az ATV értesülése szerint maga Orbán a pikniken kifejezetten igazat adott Kövér Lászlónak abban, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unióban legyünk. Ugyanakkor szavaiból az is kiderült, hogy ez nem vonatkozik az eurózóna-tagságra.

Pávatánc ez, nem fordulat

Vajon mi történt? Netán valami külső hatás (akár a német választások kilátásai nyomán Orbán számára nem kedvező német hozzáállás megváltozása, vagy a lengyel barát óvatos hátrafelé lépegetése)  miatt jobbnak látta visszakozni? Fordulat tanúi lennénk?

Balázs Péter szerint szó nincs erről. Orbán nagyon világos stratégiai vonalak mentén szokott cselekedni, s mint megszokhattuk tőle, időről-időre beveti a pávatáncot: mond ilyet, majd mond olyat – fejtegette, leszögezve: „ez a tipikus kétarcúság, másként fogalmazva az általa rendszeresen eljárt Kállai-kettős”.

„Az elmúlt időszakban beszéltette az embereit a kilépésről, most pedig megkapták a következő lapot: azt kell sugallni, hogy maradni akarunk, maradunk” – fejtette ki a véleményét Balázs. Emlékeztetett arra, hogy Orbán nem először csinálja, hogy ide is mond, oda is mond valamit, amivel egyébként össze is zavarja az ellenfeleit.

Halljuk majd még az ellenkezőjét is

A korábbi külügyminiszter, uniós biztos szerint ne legyenek illúzióink, Orbán retorikája, kommunikációja vissza fog billenni, hiszen ma semmivel nem szereti jobban az EU-t, mint pár napja vagy hete. Ugyanakkor persze meg szeretné szerezni az unió pénzét, tehát lebegtet ilyet és olyat is. „Megtette ezt már többször korábban is, például eleresztett antiszemita célzásokat, majd mintha mi sem történt volna,  feltette a kalapját és elment a zsinagógába” – emlékeztetett  Balázs Péter.