Orbán jegyet vált az Ermitázsba

Németh Péter 2019. július 22. 08:47 2019. júl. 22. 08:47

Nem hallottam hírét, hogy bárki beperelte volna, vagy perelni készülne azon orgánumokat, amelyek leközölték Orbán Viktort a milánói reptéren, mégpedig lányai társaságában. Ha jól emlékszem először a Blikk közölte a fotót, és noha kitakarták az Orbán-lány arcképét, a tény azonban ott volt, mégpedig egy élelmes „olvasó” jóvoltából. Imádom egyébként azokat az élelmes olvasókat, akik azonnal elküldik a zugfelvételt egy kormánypárti bulvárlapnak, az meg halált megvető bátorsággal le is közli, ráadásul azzal a felütéssel, hogy a miniszterelnök saját, különbejáratú sajtósa, hogy a kormányfő utazásairól csak abban az esetben adnak tájékoztatást, ha az hivatalos úttal kapcsolatos, a magántermészetű turistáskodás nem tartozik a közvéleményre.

Szívesen vitatkoznék már ezzel a megállapítással is, mert azt gondolnám, hogy egy ország vezetőjének minden lépése – ha akarja, ha nem – nyilvános, már, amit nem a saját privát szférájában, azaz a lakásában tesz meg. Itt azonban tényleg a fénykép- és hír közreadóinak merészségéről beszélek, hisz tudjuk, micsoda bajt okozhatnak maguknak egy ilyen közléssel. Demeter Márta már azzal is megütötte a bokáját, hogy hibás információt tálalt a nyilvánosság elé; azt állította, hogy egy katonai repülőgépen, Ciprusról hazafelé, Orbán Viktor egyik lányát vélte felfedezni. Utóbb kiderült, hogy egy országgyűlési képviselő sem engedheti meg magának, hogy belelépjen a miniszterelnök magánéletébe, szenzitív adatokat közöljön, vagyis arról beszéljen, hogy kormányfői gyermeket is szállított a katonai gép. (A katonai gépet azért ismétlem, mert nem tudom, hogy az is titkos adat, mint a laktanyák voltak az egypárt rendszerben az országúton elhelyezett közúti tábla is figyelmeztetett rá, hogy titkos helyen jársz).

Az igazságszolgáltatás akkor is lecsapott Demeter Mártára – személyesen Polt Péter legfőbb ügyész kérte ki az országgyűléstől a mentelmi jogát -, ha a képviselőnő tévedett: az inkriminált repülő közelében sem járt Orbán lánya, azon egy Orbán nevű katona gyermeke utazott. Ami azt is jelenti ugye, hogy Demeter nem sérthette meg az Orbán-család szenzitív adatait, hiszen a miniszterelnöknek semmi köze nem volt a gépen ülőkhöz, ha csak abból nem indulunk ki, hogy neki – mármint Orbánnak – mindenhez és mindenkihez van köze. Akárhogy is: az eljárás elindult, egyes kormánypárti újságírók szerint akár három év börtönt is kaphat az LMP képviselője.

Most meg, amikor ténylegesen az Orbán-család tagjait fényképezte le az „olvasó”, akkor szó nincs titokról, szenzitív adatokról, perről. Pedig igencsak érdekes a kép, hiszen akkor buktatja le a miniszterelnököt, amikor az éppen „álruhában” , a nép között elvegyülve, mintha csak egy Airbnb-s utas lenne ücsörög a fapados gép indulására várva. Nem örülnék neki, de vártam, mikor lesz botrány az Orbán-lányok megemlítéséből, de Havasi nem volt felháborodva, jámboran csak annyit közölt, hogy nemhivatalos útról nem adhat tájékoztatást, még csak annyit sem mondhat, hogy az utazás nem hivatalos.

Ami persze így fából vaskarika, de ne törődjünk ilyen apróságokkal. Inkább örüljünk annak, hogy ennyi információ birtokába juthattunk, sőt most már azt is tudjuk - megint egy szemfüles olvasónak köszönhetően -, hogy Orbán elruccant kirándulni Szentpétervárra; bizonyára régen járt már Oroszországban. Arról most nem tudósítanak, hogy a családdal együtt kirándulgatott vagy egyedül vágyott Észak Velencéjébe, és arról sem, hogy hány napig tartott a vizit. Gonosz emberek csak arról beszéltek, hogy maga az orosz elnök, Putyin is felbukkant Szentpétervárott, de a két útnak semmi köze nincs egymáshoz.

Volt már ilyen talányos utazása Orbánnak; amikor Csányi Sándor repülőgépén utazva, Nyugat-Európába tartva, a különgép megállt egy pöttyet Moszkvában is, mintha az útba esett volna. Azóta sem tudjuk, hogy mit keresett a futballmeccsre igyekvő csapat az orosz főváros repterén, mint ahogy most sem tudjuk, hogy miért akart egy rövid(?) túrát tenni Szentpétervárott. Várjuk ki a végét: hátha érkezik még egy kép, amint a magyar miniszterelnök az Ermitázs előtti hosszú sorban várakozik, hogy megválthassa belépőjegyét.