Orbán máris megváltoztatta az oltási tervet?

HírKlikk 2021. január 22. 14:01 2021. jan. 22. 14:01

Az oltási tervről is beszélt péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, de az elhangzottak nem fedik le a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján található tájékoztatót – szúrta ki a hvg.hu.

A kormányfő felsorolása alapján, először jönnek az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói. Orbán szerint az utóbbival jövő hét végére talán végezhetnek is – a vakcinaszállítmányoktól függően. Orbán azt mondta, utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek, akik 1,5 millióan vannak, a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, ide tartoznak az operatív törzs tagjai, és a kormánytagok, majd azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

A portál szerint az NNK honlapján fellelhető oltási terv nem szedi két csoportba az időseket, hanem a harmadik helyre sorolja a Covid-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbeket.

A terv szerint utánuk következnek a lakossággal közvetlen kapcsolatba kerülő rendvédelmi dolgozók, a krónikus betegséggel küzdő 18–59 évesek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, majd valamennyi 18–59 éves.

A miniszterelnök a rádióinterjúban hangsúlyozta: akkor lesz lazítás, ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt. Magyarországon péntek reggelig összesen 138 983 főt oltottak be.

Forrás: hvg.hu