„Orbán memoranduma a FIDESZ Néppártból való kilépést készíti elő”

Kardos Ernő 2020. február 19. 17:21 2020. feb. 19. 17:21

Az Európai Néppárt megújítására tett javaslatot Orbán Viktor, miközben a Fidesz tagságát a párt jó ideje felfüggesztette. A Néppárt belső köreinek szánt memorandumot a Fidesz alelnöke, Novák Katalin még az előtt nyilvánosságra hozta, mielőtt a címzettek megkaphatták volna. Így aztán nehéz komolyan venni a felvetést, hogy a pártcsaládból kirúgás előtt álló Fidesz javaslatára, a közélet centrumában politizáló Néppárt a jövőben a szélsőjobb irányába mozduljon, s ott keresse a szövetségeseit is. A Hírklikknek nyilatkozó Szentiványi István szerint, ezzel az ultimátum-szerű szöveggel Orbán a néppárti frakcióból való végleges távozását készíti elő.

„A nyilvánosságra hozott memorandummal Orbán megint saját közönségének játszik. Úgy látszik, hogy a Fidesz elnöke végleg a Néppártól való eltávolodás mellett döntött. Valószínű, hogy rövidesen kilép onnan ” – nyilatkozta portálunknak Szentiványi István külpolitikai szakértő.

A memorandumban egyébként Orbán Viktor élesen kritizálta a Néppártot, úgymond feltételeket is szabott a Fidesz bennmaradáshoz, miközben korábban azt jelezte: valójában ő szeretne visszakerülni a pártcsaládba. Írásunk megszületése pillanatában, egyelőre senki nem reagált még a memorandumra, amit furcsa módon, nem is megfogalmazója – Orbán Viktor –, hanem a Fidesz alelnöke, Novák Katalin hozott nyilvánosságra. Nemcsak angolul, hanem magyarul is, ami tehát elsősorban a magyar választóknak szóló üzenetről van szó.

Egy zárt vezetői körnek szóló szöveget az interneten jelentettek meg, ami nyilvánvalóan udvariatlanság. Ha a magyar miniszterelnök valódi szándéka a Néppárt politikájának megreformálása lenne, akkor csak a néppárti döntéshozóknak küldi el a memorandumot.

Orbán érvei az Európai Néppárt befolyásának csökkenéséről megtévesztőek és manipulatívak  – véli Szentiványi. Kétségtelen, hogy korábban a mérsékelt jobboldal a jelenleginél több miniszterelnököt, és európai képviselőt adott az uniónak, de nemcsak a Néppárt, hanem a szocialista párt is jelentősen vesztett népszerűségéből. Közismert, hogy a baloldal hosszú időn keresztül jelentős többségben volt az Európai Parlamentben. A két hagyományos politikai erő, tehát a maistream erodálása részben a gazdasági válság, részben pedig a migránsválság következménye. Ugyanis a két nagy pártcsalád nem talált megfelelő válaszokat a problémák megoldására. Ez „felhozta” a kisebb pártokat, de nem csak a szélsőségeseket, hisz' ma a korábbinál erősebbek a liberálisok és a zöldek is. És persze, megjelentek a jobb- és baloldali populisták is. 

Az elemző, Szentiványi, úgy gondolja, hogy a hitelét a két nagy pártcsalád nem akkor szerzi vissza, ha maga is szélsőséges irányban mozdul, hanem ha hiteles politikát folytat. Életveszélyes lenne, ha minden európai ország szélsőséges irányban keresné a szövetségeseit. A németek gyakorlata is azt mutatja, szélsőségesekkel nem szabad együttműködni. Ezt igazolja Türingia példája is. 

Valójában az európai politika sehol sem abba az irányba keresi a megoldást, amelyet a Fidesz nevében Orbán ajánl. A nyilvánosságra kerülő memorandum szerint, ugyanis a jobboldalnak saját szélsőségeseivel kéne összefognia. Az kétségtelen, hogy a Néppárt ma egy centrista erővé vált, amely őrzi az európai értékeket. Ezzel párhuzamosan az is igaz, hogy feltámadtak a szélsőségek Európa-szerte, s velük kokettálna Orbán Viktor is, de ez uralkodó nézetté aligha válhat az unióban. 

A Néppárt elnöke, Donald Tusk már korábban jelezte, hogy amíg ő vezeti a pártot, addig a Fidesz felfüggesztésének megszűnéséről aligha lehet szó. Sőt, Tusk személyes véleménye inkább az volt, ne csak felfüggesszék, hanem zárják ki Orbán Viktor pártját a Néppárt soraiból. Tusk ellen levelében egyébként Orbán azzal érvel, hogy a lengyel belpolitikát viszi be az unióba, ami butaság. De azt is felveti, hogy a lengyel politikus kizárná a hazafias érzelmű keresztény pártokat a Néppártból, ami szintén csacsiság. 

A memorandum célja feltehetően nem az uniós politikusok meggyőzése, hanem a magyar választók felkészítése arra, hogy a Fidesz távozik a Néppártból. Azt Szentiványi nem tartja véletlennek, hogy a vitaalapul szolgáló Orbán-memorandumot a Fidesz alelnöke hozta nyilvánosságra, hisz' amikor az EPP a magyar helyzet feltárására megnevezte a háromtagú bölcsek tanácsát, akkor Orbán „saját bölcseket” talált: Varga Judit, Szijjártó Péter és Novák Katalin személyében. De az egész csak színjáték, Orbánnak ez az egész akció csak azért kell, hogy megvádolja a Néppártot, hogy letért az eredeti útról. 

Miközben persze a Fidesz változott meg, hisz' az első Orbán-kormány idején, a miniszterelnök még arról beszélt, hogy Magyarországnak több százezer munkavállalóra lesz szüksége. Akkor még ez volt az uralkodó álláspont, de a Fidesz véleménye az elmúlt tíz év alatt szinte minden tekintetben megváltozott.