Orbán nem megoldás sem a jelenre, sem a jövőre

NVZS 2019. március 18. 17:40 2019. márc. 18. 17:40

„Orbán nem megoldás sem a jelenre, sem a jövőre” – szögezte le Radványi Miklós, aki szerint azonban a mai helyzet kialakulásáért a magyarok éppen annyira hibásak, mint Orbán és a Fidesz, hiszen egyre-másra újjáválasztják” – szögezte le a Hírklikknek Radványi Miklós. Az USA-ban élő, magyar származású külpolitikai szakértővel annak kapcsán beszéltünk, hogy új politikai elemző műsort indított útjára: a „Beszélgetések Magyarországért” címet viselő sorozat első adása most került fel az internetre.

„Nem összeegyeztethető az, ahogyan Orbán Viktor szavakban óriási hangsúlyt helyez a szabadságra, a saját szabadságszeretetére, miközben illiberális demokráciáról szónokol” – hangsúlyozza Radványi Miklós az általa most indított, és az interneten terjesztett „Beszélgetések Magyarországért” címet viselő sorozat első adásában. Az egyelőre hetente készülő műsorok célja az elgondolkodtatás, s az, hogy rávezesse a magyarokat annak megfontolására, hogy érdemes-e továbbra is a Fideszre szavazniuk.

Adott volt, hogy az első adás fő témája a március 15-én a Múzeum kertben elhangzott Orbán-beszéd legyen – mondta az Egyesült Államokban élő, a magát az emberi jogokért küzdő, a korrupció elleni harcot folytatóként aposztrofáló, jobbközép értékeket követő Frontiers of Freedom, washingtoni székhelyű szervezet elnökhelyettese. Az adásban azonban nem csak a március 15-i beszédet, hanem Magyarország általános helyzetét is elemezte. Szóba került továbbá a szerdai Európai Néppárti szavazás, illetve az is, hogy milyen szerepet játszhat Orbán Fidesze az Európai Néppártban, illetve ha nem ott, akkor azon kívül, egy esetlege új csoportosulás megalakításával az Európai Parlamentben a jövőben. Radványi szerint azonban nem eszik annyira forrón a kását: mert még ha úgy is alakulna, hogy Orbán új  szélsőjobbos, euroszkeptikus frakciót akarna/lenne kénytelen alakítani, kérdés, hogy ki követné őt oda. Előfordulhat akár az is, hogy hiába próbálná meggyőzni a hasonlóan gondolkodó olasz, lengyel, osztrák  pártokat arról, hogy kövessék őt, az elmúlt hatvan-hetven évet az EU erősítéséért dolgozók nem igen lesznek hajlandók az Unió gyengítéséért dolgozni.

Radványi az elmúlt években nagyon sokszor emelte fe la szavát Orbán Viktor illiberális politikája, Putyin-barátsága, a Kína felé való közeledése és a jogállam, a demokrácia leépítése ellen. Nem csak cikkek, elemzések sorát szánta ennek a témának, tevőlegesen is lépett: ő volt ugyanis az, aki a Frontiers of Freedom nevében benyújtotta a Global Magnitsky törvény keretében beadványt, tavaly márciusban. Azóta mások – köztük a Human Rights First – is tettek már lépéseket az ügyben.

A beadvány Orbán Viktor és további nyolc, Orbán-családtag,  továbbá politikus és a kormányfő szűk körének tagja ellen kér szankciókat a feltételezett – és több oldalra rúgó forrás-felsorolással nyomatékosított – korrupciós tevékenység és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt.  Teszi ezt a 2016 decemberében megszületett Global Magnitsky Törvény keretében, amelynek hatálya az emberi jogok megsértése mellett kiterjed a súlyos korrupciós ügybe keveredő kormányzati tisztségviselőkre és társaikra, valamint a pénzmosásra is, ha jogellenes a forrás, vagy eltitkolják a jövedelmeket az illetékes adóhatóságok elől. Az úgynevezett Magnitsky listára felkerülőktől megtagadják a belépést az USA területére, bármely, az Egyesült Államokban lévő tulajdonukat elkobozzák, s tilos bármely amerikai érdekeltségű pénzintézetnek kapcsolatot tartania velük. A listára magánszemélyek éppen úgy felkerülhetnek, mint szervezetek. Ajánlásokat civil szervezetektől is befogadnak, ezekről a pénzügy- és a külügyminisztérium dönt, nem ritkán kompletten benyújtott „vádanyagok” alapján.