Orbán nem mondott semmit a valódi problémákról Strasbourgban – interjú Magyar Péterrel

HírKlikk 2024. október 10. 14:05 2024. okt. 10. 14:05

A Tisza Párt elnöke felajánlotta, hogy maga kéri az EP-től mentelmi jogának felfüggesztését, ha Orbán Viktor csatlakoztatja Magyarországot az Európai Ügyészséghez.

Először kérdezhette Orbán Viktor miniszterelnököt fél év elteltével Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke Strasbourgban, az Európai Unió magyar elnökségéről szóló vitában. A magyar ellenzék jelenlegi legerősebb pártjának vezetője a vitát követően az Euronewsnak adott interjút.

„Én örülök, hogy ez a vita létrejött, és legalább nyíltan kérdezhettem szemtől szemben Orbán Viktor miniszterelnököt. Feltehettem neki sok millió ember nevében azokat a kérdéseket, amelyek valóban érdeklik a magyar embereket, amelyek nem a propagandáról szólnak, nem világrendszerváltásról szólnak, vagy a Szaturnuszról, hanem a magyar egészségügyről, az oktatás helyzetéről, az összeomló magyar költségvetésről, az uniós források befagyasztásáról, a korrupció szintjéről, az '56-os forradalomról, az alapvető értékeinkről. Azt sajnálom, hogy választ igazából nem kaptak a magyar emberek ezekre a kérdésekre, de szerintem jó, hogy ezekkel szembesítjük a magyar miniszterelnököt. Ha ezt meg tudnánk tenni a magyar köztelevízióban, ott is megtennénk. Sajnos, egészen Strasbourgig kellett ehhez jönni."

„Csak a lényeg nem hangzott el"

A Tisza Párt vezetője szerint a miniszterelnök nem arról beszélt az Európai Parlamentben, ami a magyar embereket igazán érdekli.

„A legnagyobb gond az volt, hogy nem mondott semmit a valódi magyarországi problémákról. Nem beszélt az összeomlott egészségügyi rendszerről, az összeomlott oktatási rendszerről, a tömegközlekedésről, az összeomlott magyar gazdaságról, a költségvetési helyzetről. Nem válaszolt semmire. Csak a brüsszeli bürokráciát kritizálta, és a Magyarország és az Európai Unió közötti harcról beszélt. Nem adott semmilyen konkrét választ a magyar embereknek. Ez a fő kritikám a beszédével kapcsolatban."

Csökkenteni a bürokráciát

„A bürokráciát mindig lehet csökkenteni. Ha lehet, akkor ezt meg kell tenni Magyarországon, Brüsszelben, Strasbourgban, és azt hiszem, Párizsban is. Érdekes volt, amikor a mai vita során Orbán Viktor miniszterelnök azért kritizálta durván az Európai Bizottság elnökét (Ursula von der Leyent - a szerk.), mert politikai véleményt mondott, vagy politikai látásmódot fogalmazott meg. Holott Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki mindig is valódi vezetést akart az intézmények legfelsőbb szintjén. 

Most ez történt, mert a bizottság elnökének voltak politikai nézetei, és most ezért kritizálta őt a miniszterelnök. Szóval a bürokráciát természetesen csökkentenünk kell, de az EU-t és az intézményrendszert nem azért kell kritizálnunk, hogy kritizáljunk vagy támadjunk. Ez az ő narratívája, ez az ő eszköze. Mindig belpolitikai célokra használják fel ezeket a vitákat és az európai intézményeket" – nyilatkozta az Euronewsnak a politikus.

Magyar Péter szerint nem Magyarországot, hanem a magyar kormány döntéseit éri kritika, a Fidesz pedig ennek ellenére is úgy tesz, mintha az országot támadnák.

„Panaszkodnak amiatt, hogy Brüsszel Magyarországot támadja, ami természetesen nem igaz. Senki nem kritizálja a magyar embereket vagy magát Magyarországot, csak a magyar kormány döntéseit és módszereit, de ők ezt a két dolgot összemossák.

Ez a jelenség legalább 2015 óta tart. Próbáltam elmagyarázni az Európai Néppártnak és az Európai Bizottságnak is, hogy egy kicsit másképp viselkedjenek, és mindig hangsúlyozzák, hogy a magyar kormány döntéséről beszélnek, nem a magyar emberekről és Magyarországról. Örömmel hallgattam ma a Bizottság elnökét és az Európai Néppárt elnökét is, mert mindketten hangsúlyozták a magyar emberek és az Európai Unió közötti erős kapcsolatot, és ez egy jó döntés volt a részükről."

Magyar: csatlakozni kell az az Európai Ügyészséghez

Magyar Péter az Euronews stábjának is beszélt arról, hogy Magyarországnak minél előbb csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez.

„Megkapta az Európai Parlament a magyar legfőbb ügyész kérelmét az én mentelmi jogom felfüggesztésére. Egyébként a propaganda minden állításával szemben, ez egy normál eljárás. Az Európai Parlamentnek egy szakbizottsága fogja ezt megvizsgálni, aztán az EP plenáris ülése fog erről dönteni. Én tettem egy szerintem kompromisszumos ajánlatot a magyar miniszterelnök részére: hogyha ők végre elfogadják a magyar emberek akaratát, a magyar emberek többségének az akaratát, a Fidesz-szavazók többségének akaratát is, és csatlakoztatják Magyarországot az Európai Ügyészséghez, amely így tudja majd vizsgálni az uniós források felhasználását vagy akár a miniszterelnök vejét, haverját is, akkor én azonnal lemondok a mentelmi jogomról. Igazából lemondani erről nem tudok, legfeljebb az Európai Parlamentet tudom kérni arra, hogy függessze fel, hiszen nekik kell erről dönteni. Ezt az ajánlatot eddig valamiért a miniszterelnök nem fogadta el."

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom