Orbán nemzetközi utazgatásától nem fog javulni a magyar járványhelyzet

NVZS 2021. március 11. 16:40 2021. márc. 11. 16:40

„Presztízsmentés” – így kommentálta Balázs Péter korábbi magyar külügyminiszter, uniós biztos Orbán Viktor mai jeruzsálemi látogatását, a magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozón való részvételét, aminek kinyilvánított célja a koronavírus-járvány elleni védekezés. „A járványkezelésről szóló konzultációhoz nincs szükség külföldi utazásokra” – véli Balázs, aki szerint azonban diplomáciai szempontból nem rossz ötlet, hogy egy közös utazással a V4-ek szétszakadása után megpróbálja „visszaédesgetni” a cseheket. Babiš-nál ráadásul megpróbálhat Orbán lobbizni, hogy a cseh uniós biztos fogja vissza magát, de ebben nem fog sikerrel járni.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének bejelentése szerint ma Jeruzsálemben tárgyal a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor, Andrej Babiš és Benjámín Netanjáhú találkozóján megvitatják a járvány elleni védekezés eddigi tapasztalatait a három országban, s szorosabbra vonják Magyarország, Csehország és Izrael együttműködését a koronavírus elleni küzdelemben.

Feltűnő, hogy egy olyan visegrádi ország vezetőjével szervezték meg Orbán utazását Izraelbe, amely – Szlovákiával együtt – szembehelyezkedett az Európai Unió költségvetése kapcsán belengetett magyar és lengyel vétóval. Vajon ebből a mostani közös programból mit lehet kiolvasni a V4-ekkel kapcsolatban? – kérdeztük Balázs Pétert. 

„A V4 a közelmúltban nagyon élesen kettéhasadt, Orbán számára pedig, diplomáciai szempontból nem rossz megoldás a közös út Babiš-sal, legyen annak bármi is a programja” – mondta a sokat látott szakember, ugyanis egy közös utazás alkalmat ad sok mindenről beszélni a hivatalos tárgyalásokon túl is. „Orbán pedig megpróbálja visszaszelídíteni a cseheket, ami talán egy fél fokkal könnyebb feladat, mint ugyanezt megtenni a szlovákokkal, akik büszke eurózóna-tagok, s inkább oda szeretnek kapcsolódni, mint a V4-hez, ami csak akkor éri meg nekik, ha az akkor éppen extra előnnyel kecsegtet, ha haszna, nyeresége van a számukra”.

A V4-nek összesen egy papírja van, az 1991-es közös nyilatkozat, a tagoknak semmi nem kötelező, a négy  kormánynak ugyanakkor csak közösen van ereje. A négyek politikai dinamikájának problémája, hogy többséget eleve nagyon nehéz elérni, most is ez van, s ezt próbálja Orbán gyógyítgatni azzal, hogy Babiš-sal közös külföldi utat bonyolít.

Ráadásul a közös programok mentén olyan kérdések is szóba kerülhetnek, mint Věra Jourová cseh uniós biztosnak az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos éles bírálatai. „Orbán valamelyik fordulóban odacsipoghatja Babiš-nak, hogy nem tudna-e beszélni Vera Jourovával, hogy tompítsa a folyamatos kemény megnyilvánulásainak az élét” – mondott egy példát Balázs Péter. Ám szerinte ez például nem járhat sikerrel, mivel „Jourová – személyes tapasztalataim szerint is – talpraesett, elvhű módon teszi a dolgát, más szóval, bármit is mondana neki Babiš, ő nem cselekedne annak megfelelően”. S persze Jourová azt is tudja, hogy öt évre lett megválasztva, s hol lehet egyáltalán Babiš öt év múlva, mire az ő megbízatása, mint a jogállamiságért, igazságosságért, egyenlőségért felelős uniós biztos ideje kitelik– tette hozzá.

Izraeli szempontból nincs különös jelentősége, hogy ők ketten együtt utaztak Jeruzsálembe, de a két kormányfő látogatása – egyenként is – nagyon jól jön Netanjáhúnak, aki – Orbánhoz hasonlóan – sokaktól el van már szigetelődve. Mind Babiš, mind Orbán vizitje az izraeli miniszterelnöknek ebben a helyzetben két skalpot jelent a két uniós kormányfő, akár együtt mennek Izraelbe, akár külön. 

Mit szól ahhoz, hogy a járványkezelést nevezték meg a tárgyalás fő témájának? – tettük fel a kérdést. „A járványkezelésről szóló konzultációhoz nincs szükség külföldi utazásokra, főleg nem miniszterelnöki szinten”  mondta a korábbi külügyminiszter, uniós biztos. Némileg maliciózusan hozzátette,  „Operatív szinten Orbánék mondjuk tanulhatnak akár Ausztriától, ahol – ismerőseim személyes élményei alapján –  a tesztelés a kocsiban zajlik, vagy szervezettségben a németektől, ahol  óramű pontossággal mennek a tesztelések és az oltások – szemben a nálunk tapasztalható, párját ritkítóan óriási zűrzavarral, felfordulással”.  Orbán nemzetközi utazgatásától pedig nem fog javulni a helyzet – húzta alá Balázs Péter.