Orbán nyaralni küldte kormányát

HírKlikk 2019. július 21. 15:52 2019. júl. 21. 15:52

Július 30-án ülésezik utoljára a kormány, aztán három hétre nyaralni mennek a miniszterek, hogy legközelebb augusztus 21-én üljenek újra össze, megkezdve az őszi politikai szezont.

Az mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arra már nem tudott válaszolni, hogy a parlament mikor kezdi meg az őszi ülésszakot, mivel ez az Országgyűlés illetékességébe tartozik.

Amennyiben az idén tavaszi európai parlamenti választáshoz hasonlóan a parlament az őszi önkormányzati szavazás miatt is berekeszti a munkát, másfél hónapra a voksolást megelőzően, akkor szeptember helyett csak október végén tarthatják az első ülésnapot. Vagyis a törvénygyár csak az ősz második felében indul be, tekintettel arra, hogy az önkormányzati választásokat októberben tartják.

A másfél hónappal megnyújtott nyári szabadságra elvileg lehetőséget ad, hogy az alapvető fontosságú törvényeket - mint a jövő évi költségvetés, vagy az adócsomag - már a tavaszi ülésszakon elfogadták a képviselők.

A döntés joga azonban a parlamenti házelnöké, hogy mikorra hívja össze a képviselőket. Kövér László döntését nyilván befolyásolja, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választásnak.  Az ősszel esedékes voksolásnak nincs nemzetközi politikai tétje, viszont elmozdulást hozhat a belföldi erőviszonyokban, elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban.

Ilyen hosszú szünetekre egyébként a korábbi választások alkalmával nem volt példa, általában pár napra vagy egy hétre függesztették fel a parlamenti munkát.