Orbán olyan teljhatalmat szeretne, amilyen Rákosinak és Kádárnak volt

HírKlikk 2020. április 6. 18:49 2020. ápr. 6. 18:49

„Orbán Viktor, a megfordult kommunista” – ezzel a címmel közölt kommentárt a jobboldali konzervatív német lap, a Die Welt. Orbán arra használja ki a koronavírus-pandémiát, hogy búcsút vegyen a nyugati demokráciától. A Fidesz-politikus ki akarja kapcsolni a parlamentet és a szabad sajtót, és így akarja megvalósítani a mindent átfogó hatalomról szóló álmát.

A nyugati demokrácia szükséges egy pártokkal működő államban, és a parlamentben jut kifejezésre. Emellett abból a feltételezésből indul ki, hogy a kisebbségekből többségek lehetnek, és hogy a kormányok ennek megfelelő magatartást tanúsítanak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már sok éve nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy túllépjen ezeken az alapelveken. A fideszes politikus, aki egykor azt nevezte meg célnak, hogy megszabadítsa a magyar társadalmat a kommunista uralom maradványaitól, pontosan olyan hatalomról álmodik, amellyel a magyar kommunisták Rákositól Kádárig rendelkeztek: a politikától a kultúrán és a gazdaságon át, a társadalomig mindenre kiterjedő teljhatalomról, amely az ő államában legyen totális, és természetesen álljon a hozzá igazodó Fidesz irányítása alatt.

Montesquieu hatalom-megosztása? A nyugati elpuhultság kifejeződése! Demokrácia, mint a kompromisszumok keresése, ahogyan Rousseau tanította? Nem alkalmas Magyarország számára!  Orbán, aki a pályáját KISZ titkárként kezdte a középiskolában, és ezt a fekete-fehér gondolkodást soha nem vetkőzte le, csak felcserélte a feketét és a fehéret. 

Ilyen körülmények között, nem meglepő, hogy Orbán a pandémiát a hatalma kiterjesztésére használja ki. Nem elegendőek neki azok, a már amúgy is igen jelentős rendkívüli különleges felhatalmazások, amelyeket a magyar alkotmány a miniszterelnök számára válság esetén biztosít, hanem ki akarja kapcsolni a parlamentet, és nyomást akar gyakorolni a szabad sajtóra. Egy nyugati demokráciához ennek éppen annyira kevés köze van, mint az értékközösség Európához. Most a magyar civil társadalmon a sor, mert végső soron csakis annak az akarata, demokrácia-vágya tudja megfékezni a megfordult kommunistát.