Orbán – pánik-üzemmódban

HírKlikk 2020. augusztus 5. 08:14 2020. aug. 5. 08:14

„Orbán olyan emberekkel veszi körül magát, akik nem mernek neki ellentmondani, az ellenőrző mechanizmusokat pedig leépítette. Ez politikai korlátoltságról tanúskodik, mert az ellenőrzés a kormányfőt megvédheti a saját téves döntéseitől is” – fejtette ki Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője „Orbán Viktor – pánik-üzemmódban” címmel a Die Presse tekintélyes konzervatív osztrák lap számára írt vendégkommentárjában. A lap sietett rámutatni, hogy az ÉS főszerkesztője a szerző, aki véletlenül sem tévesztendő össze Kovács Zoltán kormányszóvivővel.

Kovács a túl drágán beszerzett 16 ezer lélegeztető készülék történetét részletezte a Die Presse hasábjain megjelent írásában. Emlékeztetett rá, hogy készülékekért összesen 90 millió eurót fizettek ki, vagyis minden darab 57 ezer euróba került. A 16 ezer darab éppen kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor a legrosszabb esetre szükségesnek tartott. Ráadásul a készülékek nagy része értékelhető használati utasítás nélkül érkezett, és szakképzett személyzet sem állt rendelkezésre – írta Kovács, aki szólt arról is, hogy Szlovéniában darabonként 30 ezer euróért beszerzett lélegeztetőgépek miatt keletkezett politikai válság és ügyészségi vizsgálat. Közben a vészhelyzet elmúlt, de a legsúlyosabb időszakban is naponta legfeljebb száz beteg szorult lélegeztetőgépre.

„Egy ilyen érzékeny üggyel óvatosan kell bánni, de azért mégiscsak fel kell tenni a kérdést, hogy mivel magyarázható a 16 ezer beszerzett készülék, és a valóban alkalmazott 100 közötti különbség” – mutatott rá a szerző. Az illetékes államtitkár válasz helyett, hazugsággal vádolt meg több liberális online portált, és az mondta, nagyon keresettek voltak a készülékek, felszökött az áruk, és senki nem tudta előre, hogy hány darabra lesz szükség. Orbán többször elmondta, hogy Magyarország az EU-tól nem kap segítséget, de a kínaiaktól igen. Ebben a ’segítség’ óvatosan értékelendő, mert üzletről volt szó, és nem ajándékról. Magyarországra rásóztak egy csomó készüléket, és nem baráti áron” – írta Kovács. Úgy vélte, az első negyedévben persze még valóban nem lehetett tudni, mennyire lesz súlyos a járvány, de áprilisban már világos volt, hogy Magyarországon enyhébb lesz, mint Nyugat-Európában.

„Legyünk jóhiszeműek, nem üzletelésről van szó, hanem Orbán egyszerűen pánikba esett, és az Ausztria által rendelt egyezer készülékkel szemben, 16 ezret rendelt. Ilyesmi azonban csak akkor történhet meg, ha valaki hozzászokott, hogy a döntéseit senki nem ellenőrzi. Orbán olyan emberekkel veszi körül magát, akik nem mernek neki ellentmondani, az ellenőrző mechanizmusokat pedig leépítette. Ez politikai korlátoltságról tanúskodik, mert az ellenőrzés a kormányfőt megvédheti a saját téves döntéseitől is. Örülhetünk, hogy jelen esetben csak lélegeztetőgépekről volt szó” – írta Kovács. 

Forrás: Hírklikk