Orbán Ráhel a legbefolyásosabb a magyar nők között

HírKlikk 2020. március 3. 12:54 2020. márc. 3. 12:54

A Forbes magazin 2020-ban is elkészítette a Legbefolyásosabb magyar nők összesen 50 fős listáját. Az Üzlet kategóriában először szerepel Mészáros Beatrix, Ungár Anna és Walter Katalin. A Közélet szekcióban két helyet lépett előre, így már második Orbán Ráhel – írja a Népszava

Idén először egy-egy kieső szereplőt is bemutat a lap, amely szerint jól szemlélteti az aktuális légkört, hogy korábban évekig pozícióban lévők neve tűnik el a semmibe, hónapok alatt. Ilyen Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap volt igazgatója, aki Andy Vajna halála után nem tudta megőrizni pozícióját. Kieső Handó Tünde is, az Országos Bírósági Hivatal korábbi volt elnöke, aki jelenleg alkotmánybíró.

A Legbefolyásosabb magyar nők 2020-as, húszfős Üzlet listáját második éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója, akinek bankja jóval gyorsabban növekszik a szektor átlagánál. Nyomában idén is Dávid Ilona, a több mint 19 ezer embert foglalkoztató Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Heiszler Gabriella, a több mint 570 üzletet működtető Spar ügyvezető igazgatója van. Új név az üzleti listán Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke.

Hetedik helyen szintén új névként szerepel Mészáros Beatrix, a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc lánya, aki 2017-ben került az Opus Global Nyrt., a családi cégbirodalom legfontosabb vállalatának élére. Mögötte szintén új névként jelent meg Walter Katalin, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH), vezérigazgatója. A 12. helyre Ungár Anna, Schmidt Mária lánya került fel, aki az apja által létrehozott Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. igazgatótanácsi elnöke és résztulajdonosa. 

A közéleti listán a tavalyi első, Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a negyedik helyre került. Az első Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő lett. Novák rakta össze és adja arcát a kormány családtámogatási programjához, és elképzeléseihez óriási pénzeket tud kiharcolni. Emellett a Fidesz külkapcsolatainak felelőseként, az Európai Néppárt ügyeiben is ő tárgyal.

Két helyet lépett előre Orbán Ráhel. A miniszterelnök lánya jelenleg második a tízfős közéleti listán. A lap több forrása úgy jellemezte őt, hogy „a turizmus- és divatszektor mögötti láthatatlan kéz”. A Magyar Turisztikai Ügynökségnél a következő tíz évre vonatkozóan legalább 300 milliárd forintról dönthetnek majd. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége jelenleg hatodik a közéleti listán.  A közéleti szekció harmadik helyére került Varga Judit igazságügyi miniszter. Visszatért hetedikként Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, EP-képviselő, Gyurcsány Ferenc felesége. Mögötte új szereplő Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetési főpolgármester-helyettese, az MSZP elnökségi tagja. A kultúra területén Havas Ágnes helyére idén Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója került, aki a magyar könyvpiac második legnagyobb cégét vezeti. Kilencedik helyen új szereplő Mécs Mónika, aki többek között a Testről és lélekről, az Oscar tízes listájáig jutott Akik maradtak és a Feleségem története című filmek producere.

A Média szekció legbefolyásosabbja idén is Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója lett. A második Halkó Gabriella, a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója, a harmadik D. Tóth Kriszta, a WMN alapító tulajdonosa.

Forrás: Népszava