Orbán Sinopharmmal is utazgathat szerte a világban

NVZS 2021. szeptember 16. 09:29 2021. szept. 16. 09:29

Alig pár országban járt Orbán Viktor azóta, hogy február utolsó napján megkapta a koronavírus elleni első védőoltását. Mint az Magyarországon széles körben ismert, a miniszterelnök a kínai Sinopharmból kért, abból a vakcinából, aminek hatásossága a beoltottak nem kis arányában a nullához közelít, s ezért számos országban nem is fogadják el, az azzal beoltottak nem léphetik át szabadon az államhatárukat. Orbán több ilyen országot is felkeresett az elmúlt hónapokban, de – mint utánajártunk – megtehette, mivel a felső szintű országvezetők esetében ez kétoldalú megállapodás függvénye.

Hiába utazhat a Sinopharmmal beoltott mezei magyar állampolgár csak érvényes tesztekkel és egyéb megkötésekkel olyan országokba, mint mondjuk Olaszország, az az ember, azok az emberek szabadon léphetik át ezen államok határait is, akiknek köszönhetően, hazánk lakosságának meglehetősen nagy része a kínai vakcinával oltakozott. Merthogy hiába olvassa el valaki a konzuli szolgálat honlapján akkurátusan vezetett, mindenki számára közérthető információkat a világ minden egyes országának beutazási szabályairól, van egy kör idehaza, amelynek tagjaira – a magyar felső vezetés biztosan, és talán a NER-oligarchák közül páran – nem vonatkoznak ezek a szabályok.

Külön szabályok, külön megállapodások

Ők az úgynevezett felső szintű utazások résztvevői, őrájuk külön szabályozás vonatkozik. Jellemzően az állami protokoll szolgálatok egyeztetik az útjaikat, azok részleteit, kezdve annak időpontjától a programon, szálláson, ellátáson át, a személyi védelemig. Ennek során kell megállapodni abban is, hogy miként alkalmazhatók az aktuális járványügyi szabályok, közte, hogy milyen feltételekkel engedik be az országba, s olyan részletek is, mint például mikor és meddig kell maszkot viselni, a tárgyalás során mikor lehet azt levenni. Az ilyen látogatás résztvevői nem a normál „utascsatornán” lépnek be a meglátogatandó országba, őket nem a mezei utasokhoz hasonlóan ellenőrzik, egyéni eljárást élveznek.

Orbán az idén február 28-án kapta meg a Covid-oltás első adagját. Mégpedig – mint azt a kormányzati propaganda részeként maga is fennen hirdette – az Európai Unió hatóságai által máig el nem ismert kínai Sinopharmot választotta, merthogy ő természetesen eldönthette, mit adat be magának, szemben a magyarok millióival, akik azt kaptak, amit adtak neki.

Ő maga választhatott és a kínait kérte

Amivel kapcsolatban egyébként Orbán maga feketén-fehéren meg is fenyegette azokat, akik nem rajongtak az ötletért, hogy a nem túlságosan jó hírű kínai vakcinából kapjanak: „Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk”.

Orbán tehát Sinopharmot adatott be magának, igaz, ő legalább hatvan év alatti (58 éves), nem úgy, mint azok a százezrek, akik számára a járványügyi vezetők döntése alapján –­ valamilyen rejtélyes okból –,  az ennek a korosztálynak még a kínaiak által sem ajánlott oltást kapták.  De a magyar miniszterelnök nem csak zsarolt, megpróbált utat is mutatni: világosan és jó előre tudatta a magyarokkal, hogy ő a legjobban a kínai Sinopharm vakcinában bízik, s ezért azzal oltatja be magát. Másodikként is azt kapta, a harmadik oltásért pedig még nem folyamodott, ahogy az a szerdai kormányinfón kiderült.

Mi már július végén megpróbáltuk kideríteni, hogy nála rendben működött-e a Sinopharm, de kérdéseinkre máig nem kaptunk választ. Mindenesetre akár kialakult benne védettség a Sinopharmtól, akár nem (ahogy az azt kapók magas arányában nem, mint a főváros, illetve a Semmelweis Egyetem által készített  vizsgálatok eredményei mutatják), a magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy Orbán így vagy úgy, de védett (ami – sietünk leszögezni – helyes, ez állambiztonsági érdek), így a saját biztonsága szempontjából nyugodtan utazhat, a többit pedig elintézik a magyar és a fogadó ország protokoll csapatai (lásd fent).

Tízből öt

Megnéztük, hogy az első oltásának felvétele óta hány országban tett látogatást a magyar miniszterelnök (forrásként a miniszterelnök.hu oldalt használtuk). Arra jutottunk, hogy az általa felkeresett országok a következők voltak: Izrael, Üzbegisztán, Portugália, Belgium (többször is járt Brüsszelben), Nagy-Britannia, Szlovénia (többször is), Lengyelország, Szerbia, Horvátország (hivatalos és magánúton is), Olaszország (hivatalos úton biztos, a magánút kérdéses).

E tíz ország közül ötben nem fogadják el a Sinopharmot, ezek: Olaszország, Lengyelország, Portugália, Nagy-Britannia és Izrael (ez utóbbi a védettségi igazolványt, mint olyat sem ismeri el). A Sinopharmmal  beoltott mezei utazótól az országba történő belépéshez vagy negatív antigén vagy PCR teszt kell, előbbi általában 48 óránál, utóbbi pedig 72 óránál nem lehet régebbi. Az is megoldás lehet, ha igazoljuk, hogy átestünk a koronavíruson. Illetve jöhet a karantén.