Orbán sok lényeges ügyet megakaszthat az EU-ban

HírKlikk 2023. október 27. 17:00 2023. okt. 27. 17:00

Orbán az uniós csúcson kettőzött erővel védte csütörtökön, hogy ennyire szoros a kapcsolata az orosz államfővel. Mintha a meleg kézfogás és a kedélyes pekingi együttlét nem lett volna eléggé provokatív, a magyar vezető azt hangoztatta Brüsszelben: igaza volt, amikor találkozott az EU legfőbb ellenségével, továbbá a többiek közül a legtöbben tévednek a kérdés kapcsán.

Azt hangoztatta, hogy ő az egyetlen, aki aktívan keresi a béke lehetőségét. Magatartásáért az ülésteremben és azon kívül is számos éles bírálat érte – írta tudósításában az AP hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videón csatlakozott a tanácskozáshoz, arra szólította fel az uniót, hogy folytassa Ukrajna támogatását, és mutasson egységet Putyinnal szemben. Orbánt ugyan nem nevezte meg, de azt mondta, „Köszönetet mondok mindenkinek, aki mindent elkövet az Ukrajnával és az EU-val való egység megőrzése érdekében”. 

Nem kizárt, hogy Orbánnak most új szövetségese lesz a baloldali-populista Fico személyében. 

A szlovák politikus – Orbánhoz hasonlóan – dicsérni szokta Oroszországot és megkérdőjelezi a szankciók értelmét. Tegnap arról beszélt, hogy nem szavaz meg új büntető intézkedéseket, csak ha biztos, hogy azok nem ártanak országának.

Muzsika ez a magyar kormányfő füleinek, hiszen éppen most veszíti el Lengyelország támogatását. Ukrajna számára ugyanakkor nagy a tét, mert Orbán egy sor lényeges ügyet megakaszthat az EU anyagi támogatásától kezdve a fegyverszállításokig. 

Mindazonáltal uniós diplomaták azt mondják, függetlenül attól, hogy a politikus miket szokott mennydörögni a nyilvánosság előtt, az ülésteremben viszont már csak ritkán ennyire hajthatatlan. Megszavazta az összes szankciót és a döntéshozatal csak időnként lassult le az extra magyar kívánságok miatt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom