Orbán tovább erősíti szorítását az országon

HírKlikk 2019. november 20. 16:34 2019. nov. 20. 16:34

„A magyar parlament korlátozza a képviselők fellépési és hozzáférési szabadságát” – ezzel a címmel közölte a Euronews a Reuters hírügynökség jelentését, amely a The New York Times online kiadásában is megjelent. A magyar parlament szerdán vitatja meg a kormányzó párt törvényjavaslatát, amely korlátozza a ház képviselőinek cselekvési szabadságát, és amely újra felvetette az Orbán Viktor kormányával szembeni tekintélyelvűség miatti vádakat. A törvényjavaslat Orbán és kormánya következő lépése abban a folyamatban, amely mintegy tíz éve tart: hogy erősítse szorítását az országon.

A javaslat megszüntetné a képviselők jogát, hogy bejelentés nélkül elmenjenek közintézményekbe, illetve a kormány tulajdonában lévő gazdasági társaságokhoz, és ott dokumentumokat kérjenek ki. Ezzel a törvény megfosztja a képviselőket a meglepetés elemétől. Emellett a házirend megsértése miatt legfeljebb 60 napi kitiltással és 12 havi fizetés megvonásával büntethetik a képviselőket.

Az EU vizsgálja a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban felmerülő aggályokat, és elvben megfoszthatja az országot szavazati jogától.

A kormányt bíráló képviselők szerint a törvényjavaslat a demokratikus fékek és ellensúlyok további erodálása. A jelentés idézte Hadházy Ákost, aki kijelentette: „Ez egyértelműen a képviselők jogainak megsértése. Nem minket fosztanak meg a jogainktól, hanem az általunk képviselt sok millió választót”.

A Reuters emlékeztetett rá, hogy a tavalyi választáson 2,8 millió választó szavazott a Fideszre, és 2,9 millió más szervezetekre. Orbán és a Fidesz a választási győzelemre és a kétharmados többségre hivatkozva tagadta, hogy túlzott ellenőrzést gyakorolna.

Az indítvány támogatói szerint a tervezett törvény célja nem a bírálatok elnyomása, hanem a parlament becsületének és hatékonyságának biztosítása. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azonban azzal posztolta a Facebookon az indítványt: „Anarchisták, figyelem! Büntetni fogjuk a parlamentben az erőszakot és az obszcenitásokat!”

Széll Bernadett a törvényjavaslatot „a magyarországi ellenzéki politika és pártok elleni brutális támadásnak” minősítette. Hozzátette azonban: a hatalommal való visszaélés soha nem az erő jele, hanem ellenkezőleg, a gyengeségé.

A Reuters megállapította: Orbán, akinek a családtagjai és barátai a közbeszerzések legfőbb kedvezményezettjei között voltak, és viharos sebességgel meggazdagodtak az elmúlt tíz évben, mindig tagadta, hogy bármiféle üzleti érdekei lennének. A jelentés hozzátette azonban: nem kizárt, hogy gyengül a Fidesz hatalma, hiszen a múlt hónapban tartott önkormányzati választáson több nagyváros, köztük Budapest ellenzéki szövetségnek adta át a hatalmat.