Orbán: tovább nyitunk a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek

HírKlikk 2021. április 23. 08:12 2021. ápr. 23. 08:12

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút péntek reggel.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a WHO vezetőjével izgalmas beszélgetést folytatott. Az érdekelte, hogy lesz-e még egyszer ilyen vírus. A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé – olvasható az Origo tudósításában.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon, mert ez az egy év nehezen kibírható volt, rosszkedvünk egy év óta tart” – mondta Orbán Viktor a nyitás kapcsán. Közölte: a kijárási tilalom este 23 órakor kezdődik szombattól.

A jövő hét közepén meglesz a 4 millió beoltott is. Orbán Viktor elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szolgáltatások széles köre megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt.

Megnyílnak a színházak, a tánc és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, kinyithatnak a szállodák, és az éttermek belső helységei is.

Messze 50 százalék fölött volt az iskolákba és óvodákba járó gyerekek aránya – mondta a kormányfő. Az egy oltással rendelkezők között egy százalék a visszabetegedési arány – ismertette Orbán Viktor.

Szólt arról is, hogy a felnőtt lakosság fele védett lesz a jövő hétre, de ennek ellenére, további regisztráció kell. Most indult egy új internetes felület, ahol időpontot lehet kérni – közölte. Továbbra is az oltás pártján kell lenni. Az oltásellenesek hangja erős, a teljes baloldal ide tartozik – mondta a kormányfő. Az oltásellenesség mostani formája, hogy a vakcinák hatékonyságát vonják kétségbe.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha minden magyart beoltottak, akkor a világból is érkezhetnek a magyarok oltásra. A 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel, ezért annyi Pfizert kell elkülöníteni, ami elég ennek a korosztálynak. Az ő oltásuk rendjéről a következő napokban tesznek közzé információkat. Mi még nem vállaljuk, hogy a 12-16 év közöttieket lehessen oltani – tette hozzá.

Orbán Viktor a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy az ország cselekvőképességét fenn kell tartani, a kormánynak cselekvőképesnek kell maradnia, mivel a járványhelyzet nem múlt el. Jól döntöttünk, hogy beadtuk ezt az indítványt – tette hozzá. Látható, hogy lépésről-lépésre újraindítjuk az országot, de a kormánynak akcióképesnek kell lennie.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát. „Több tiszteletet az embereknek, épp elég nagy baj, ha egy is meghal. Valahogy mégiscsak beszélni kell erről, de több méltósággal kéne tenni. Nem szívesen veszek részt a halálozási statisztikákról szóló vitákban” – tette hozzá.

Elmondta, hogy Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozásokat tekintve az utolsó békeévhez képest. Itthon nem tesznek különbséget aközött, hogy valaki Covidban halt meg, vagy Coviddal halt meg.

A kormányfő a vakcinák kapcsán elmondta, túl sok érdek van a háttérben. „A gyógyszergyárak érdeke is közbeszól, így számos esetben nem lehet tudni, hogy pénz, vagy szakmaiság van a vakcinák körüli vitákban. Politikai vita is kialakult a vakcinák körül, de Magyarország ebből kimaradt” – mondta a kormányfő. „Csak jó és rossz vakcina van, nem keleti és nyugati” – tette hozzá.

„Ha életről van szó, akkor nem szabadna politikát csinálni belőle. Németországban is egyre többen teszik félre a politikát. Most azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen” – mondta.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jövőben is egy-egy rendelettel kell módosítani a költségvetést, mivel gyorsan változnak a dolgok. A 2021-es módosított és a 2022-es költségvetés is a gazdaság újraindításáról szól. „Megindítottunk egy hatalmas lakásfelújítási programot, több százmilliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki brüsszeli megbeszéléseken nincs miről tárgyalni, mivel a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Az unió jövőjét érintő kérdések ennél sokkal fontosabbak – tette hozzá.

„Szeretném látni, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, és miként alakul az új amerikai adminisztrációval való kapcsolat, nem szorul-e be az unió Kína és az USA közé. A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere. Most előre kell nézni” – fogalmazott.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az emberek nem elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem a rend őrét. „Ha nincs egy világos rend, akkor nincs szabadság” – mondta.

„A rendőrség helye az emberek fejében a tiszteletreméltó foglalkozások között van, a válság idején sok időt töltöttem velük. Egyszerre kellett a migránsokkal szemben védekezniük, valamint szigorúbb határrendészeti intézkedéseket tenniük a járvány miatt. A közrend nem bomlott fel a mostani járványhelyzetben sem” – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az elismeréskor az orvosok és az ápolók mellett a rendőröket is meg kell említeni.

Forrás: Origo