Orbán új arculatot kap? 

Németh Péter 2021. június 13. 07:54 2021. jún. 13. 07:54

Vajon képes-e egy majd’ hatvan éves ember egyik napról a másikra megváltozni? Lehetséges-e, hogy valaki élete harmadik harmadában szakítson addigi énjével, és teljesen új tulajdonságokat vegyen fel? Nem vagyok pszichológus, hogy szakmai választ is tudjak adni a kérdésekre, de annyit tudok: előfordult már ilyen, többnyire egy-egy súlyos trauma következményeként. 

Nyilván más a helyzet azzal, aki mindezt számításból teszi. Azért vált karaktert, hogy könnyebben elérje az általa kitűzött célt, hogy elhitesse másokkal, megváltozott, sokkal előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint azt korábban hittük róla. 

Nyilván kitalálták: Orbán Viktorról van szó, aki – a Népszava információi szerint – új imázst kezdett építeni, hogy biztosan megnyerhesse a 2022-es választásokat. De vajon mi szüksége van erre, ha a Fidesz házi közvélemény-kutatója szerint Orbán nagy fölénnyel ver mindenkit, népszerűsége folyamatosan nő, valójában nincs is ellenfele. És lássuk be: nem feltétlenül kell vádolnunk manipulációval a Nézőpontot; könnyen elhihető, hogy a miniszterelnök népszerűbb vetélytársainál. Tekintélyét a Covid sem tépázta meg, a sok-sok magyar áldozattal járó hazai járvány sem kezdte ki népszerűségét, sőt, sokak szerint jóformán egyedül állította meg a vírust. Nem véletlen, hogy szinte a járvány kezdte óta folyamatosan szerepel, minden pozitív változást ő jelent és jelentett be, és mindazok, akik nem veszítettek el senkit, nem estek át a betegségen, talán el is hiszik, hogy Magyarország mindenkinél jobban teljesített, szinte hetente levitte a vírust a padlóra. Szóval, ha Orbán amúgy is a topon van, miért kell rajta változtatni? Egyáltalán: ki mert odaállni Orbán elé, és javasolni neki: Viktor, ez így nem lesz jó, új arculatra van szükséged. Én magam nehezen tudok elképzelni egy ilyen jelenetet, bár azt is mondják: az Elnök tanulékony, fogékony az ilyen tanácsokra, végül is hosszú politikai pályafutása során sokszor változott, pontosabban változtatott. 

Lám, lám, tizenkét évnyi kormányzás után váratlanul odaállt az újságírók elé, egy olyan miniszterelnök képét mutatva, akit bátran oda lehet vetni a mókusok elé. És nem csak ez volt az egyetlen vadonatúj húzása, legalább is a napilap szerint, ide sorolhatóak azok a lépések, amelyek az egyszerű, hétköznapi ember képét mutatták fel. Például az esküvői pár utcai köszöntése, pörköltszaggal átitatva, de az is, hogy az említett tájékoztatón empátiával beszélt a magyarországi vírus-áldozatok magas számáról, annak hangoztatásával, hogy ezt a kérdést később meg is kell vizsgálni. Magam kevésbé hiszek abban, hogy ezek a jelek egy láncra felfűzhetőek, de fogadjuk el, hogy a Népszava információi hitelesek, és tényleg egy új Orbán kidolgozásán munkálkodik a kampány-csapat. Vagyis, megmarad a kérdés: vajon egy ennyi idős, karakterében elég erős vonásokkal rendelkező politikus képes-e egy már-már cirkuszi képességeket kívánó átváltozásra. És, ha igen, kiket tud vele becsapni? Azokat-e, akiknek elég markáns véleményük volt róla eddig is, vagy azokat, akik a régi Orbánba szerettek bele? A határozott, erős, kíméletet nem ismerőbe, aki mindenkit legyőz, a sárkány összes fejét képes levágni? Az előzőeket ugye nem tudja, az utóbbiakat viszont nem akarja becsapni. Akkor meg miért? Minek a változás? Mit mérnek a háttér-szakemberek, ami miatt erre szükség lehet? 

Ha van ilyen tudományos anyag, úgysem fog a kezünkbe kerülni. De mindegy is; fogadjuk el, hogy van, mi több, a népből vétetett egyszerű Orbán arculatának bemutatója már el is kezdődött. És elénk áll egy nyitott, minden kérdésre válaszoló, empatikus miniszterelnök. Egy olyan miniszterelnök, aki megpróbálja hihetővé tenni, hogy ő bérből és fizetésből él. Nincsenek strómanjai, Mészáros Lőrinc is a saját erejéből lett az ország leggazdagabb embere. (Jut eszembe: váratlanul ő is interjút adott, az Indexnek, amelyben egy igazi self made man képét mutatta fel, olyanét, aki már a Fidesz-hatalom megjelenése előtt is ügyes vállalkozó volt, annak ellenére, hogy a baloldali adóhatóság folyamatosan zaklatta őt. Micsoda új információk…) És nincsenek más oligarchái sem, szegény és puritán, épp olyan, mint amilyennek egykoron hirdette magát és kormányzását. 

Orbán, állítom, nem tud már puritán lenni. Nem tud szakítani háborús logikájával, és azzal sem, hogy mindenkit maga alá akár gyűrni, karakterét tönkre akarja tenni, vagy tetetni, aki szembe megy vele, személyiségét, becsületét (?) támadja. Orbán, csaknem hatvan évesen nem lesz szelíd juhászbojtár, bármilyen békés akciókkal akarják őt mesehőssé változtatni. A Nagymama és Piroska is – mi mindannyian – ott van már a bendőjében. A Vadászra várunk.