Orbán újabb milliárdos kisvasút-fejlesztésre készül

HírKlikk 2019. július 9. 07:34 2019. júl. 9. 07:34

Tényleg meghosszabbíthatják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, ahogy azt Orbán Viktor megmondta, de számos más vonalat is felújítanának az elkövetkező két évben összesen több mint 12 milliárd forintból - derül ki a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztésből.

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – jelentette ki a felcsúti kisvasutat ért támadásokra reagálva Orbán Viktor még 2015-ben.

A hvg.hu birtokába került kormányzati javaslat szerint mindez hamarosan valósággá válik.

A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg egyrészt egy Bicske-Felcsút, másrészt egy Alcsút-Vértesacsa-Lovasberény vonalszakasszal. 

Az így Bicske-Lovasberény közt járó kisvasút a portál szerint csak egy vonal a nagyszabású tervek közül, ugyanis a javaslat a „turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének II. üteméről” szól, amit a kormány az elkövetkező 2 évben, összesen több mint 12 milliárd forintnyi közpénzt belepumpálva valósítana meg.

A másik nagy célkitűzés a Salgótarján-Salgóbánya „komplex fejlesztés”-nek elkeresztelt beruházás. Ennek lényege, hogy Salgótarjánban egy „egyedi, országos vonzerővel rendelkező” hegyi kisvasutat építenének meg, amely "a megyei jogú város városközpontjából indulva, valós vonzerővel rendelkező turisztikai attrakciókat felfűzve" érne el Salgóbányára, amely amúgy magához Salgótarjánhoz tartozik. A vonatpálya melletti „attrakciók átélhetővé és megérthetővé teszik az egykori Salgótarján környéki bányászatot”,

Az előterjesztést ketten viszik a kormány elé: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz.

Forrás: hvg.hu