Orbán Viktor elszólása ismét ráirányította a figyelmet egy nyáron indított petícióra

HírKlikk 2024. október 6. 18:45 2024. okt. 6. 18:45

Duplázzuk meg a családi pótlék címmel még júliusban indult petíciót, ami most ismét figyelmet kapott, miután Orbán Viktor kétértelműen fogalmazott a pénteki Kossuth rádiós performanszában. A petícióként funkcionáló nyíl levél hangsúlyozza, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet is indokolja és sürgőssé teszi a családi pótlék összegének a megduplázását, mivel az élelmiszerárak emelkedése miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a családok, a korábban is nehéz körülmények között élők helyzete egyre csak romlik.

Az AHang oldalán elérhető nyílt levél címzettjei  Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár. Szerzői az Esély Labor Egyesület (ELE) és a Méltó Megélhetés Munkacsoport (MMMCs), amelyek a többi között felhívják a figyelmet arra, hogy a családi pótléknak (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) kiemelt szerepe van a családok védelmében, miután minden gyerekes család jogosult rá, így a legveszélyeztetettebb családok is (nagycsaládok, egyszülős családok, sérült gyermekeket nevelő családok, rosszabb anyagi helyzetű családok). Ez a gyermekszegénység megelőzésének és leküzdésének, a gazdasági-társadalmi krízis elkerülésének fontos eszköze. 

Éppen ezért azonnal meg kellene duplázni az összegét, majd pedig hosszú távon szükség lenne értékállóvá tételére, valamint arra, hogy ne legyen feltételekhez kötve a családi pótlék folyósítása. Így javulnának a gyermeknevelés feltételei, és a törvényben előírt elvek szerint a jövedelmi helyzettől függetlenül válna ezúton elérhetőbbé a gyermekek egészséges, harmonikus fejlődésének, testi, szellemi, erkölcsi gyarapodásának kiteljesítése – olvasható a petícióban.

Eddig közel hatvanezren írták alá a petíciót, amihez itt lehet csatlakozni.

A követelésre egy nem várt momentum ismét ráirányította a figyelmet. Mint ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, pontosítania kellett a miniszterelnök szavait a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, mert a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy nem enged abból, hogy duplájára emeljék a családi pótlékot. Röviddel később viszont a miniszterelnök már azt mondta, hogy a családi adókedvezményt akarja növelni a kormány.

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott, azaz egy gyermek után: 12 200 forint, kettő után gyermekenként 13 300, három vagy több után pedig 16 ezer/gyerek. Különféle feltételek (fogyatékosság, tartós betegség,  egyedülálló szülő) esetén az összeg elérheti a 25 900 forintot gyermekenként. 

Többen is próbálkoztak már azzal, hogy rávegyék a kormányt a családi pótlék emelésére. A  többi között az MSZP tavaly nyáron törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésben arról, hogy duplázzák meg az összeget, továbbá, hogy a támogatások összege minden évben az inflációval arányosan emelkedjen, s a kormány garantálja , hogy a családi pótlékot minden hónapban kifizetik. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom