Orbán Viktor és Tóth Bertalan egymásnak feszült a parlamentben

HírKlikk 2020. március 16. 19:33 2020. márc. 16. 19:33

Orbán Viktor összefeszült Tóth Bertalannal, és megígérte a végtelen pénzt a vírushelyzet kezelésére – írja a Népszava. A lap rámutat, hogy a járványcsatában a felelősség az utóbbi tíz évben mindent centralizáló kormányé, de az ellenzék is sorban teszi a javaslatokat. Az MSZP például egy ötpontos védelmi csomaggal készült.

A cikk bőségesen foglalkozik a miniszterelnök és az MSZP-elnök verbális parlamenti ütésváltásával. Tóth Bertalan szerint, ugyanis a vírus- és járványhelyzet kezelésének minden felelőssége a kormányt terheli. Egyszerűen azért, mert a kabinet az utóbbi tíz évben egy kőkemény centralizációs folyamatot hajtott végre, központosította az egészségügyet, az oktatást, a rendvédelmi szervek működését, illetve számos feladatot vont el az önkormányzatoktól. Magyarán, az MSZP politikusa szerint, a kormányon kívül immár senki nincs olyan helyzetben, hogy döntést tudjon hozni, segíteni tudjon – írja a lap, idézve Orbán Viktor válaszát: „Azt a szamárságot különösképpen határozottan kell minősítenem, miszerint Magyarországon a kormány felelős lenne azért, mert nem akadályozta meg, hogy betörjön a vírus Magyarországra”.

A miniszterelnök az ironizálás mellett – ritka pillanat! – érvelni is igyekezett, mondván: inkább szerencsés dolognak látja, hogy ebben a pillanatban az egészségügyi meg az oktatási rendszer is centralizáltan működik Magyarországon, mert így szerinte könnyebb megbirkózni a válsággal.

Természetesen nem maradhatott el a szokásos miniszterelnöki csalódottság, amiért még mindig vannak olyanok, akik a pártpolitikai érdekeiket helyezik előtérbe. Ez mondjuk az Orbáni Kommunikáció Értelmező Szótára szerint azt jelenti, hogy „hiába mondod, hogy nem jól csinálom, csak azért is megtartom a választóimat”.

A Népszava egyébként megjegyzi, hogy ők sem tudják pontosan, mire gondolt a miniszterelnök, hiszen az utóbbi napokban az MSZP három javaslata is feltűnt a kormányzati kommunikációban, igaz, forrásmegjelölés nélkül.

A lap emlékeztet: a MOK javaslatait tegnap Kovács Zoltán „politikai haszonszerzésnek” minősítette, márpedig az orvostársadalom megbélyegzése és javaslatainak lesöprése Tóth Bertalan szerint megengedhetetlen. Ebben a kérdésben a miniszterelnök retirált Kovács Zoltán álláspontjához képest, és lakonikusan annyit mondott: „ami a Magyar Orvosi Kamarát illeti, a javaslataikat ismerjük, befogadjuk, és amit abból meg tudunk valósítani, meg is valósítunk”.

Aztán a kormányfő emelte a tétet, és lényegében végtelen pénzt ígért a vírus megzabolázásához szükséges egészségügyi intézkedésekre, azt állítva, hogy „egy felülről nyitott, korlátlan költségvetési keret áll rendelkezésre” – számol be a Népszava, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátáson kívül, számos égető probléma akad, ezeket az MSZP egy ötpontos védelmi csomaggal enyhítené.

Ennek lényege, hogy a most fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalóknak bérgarancia-alapot kell létrehozni; az otthon maradó szülőket többek között a családi pótlék megemelésével kell segíteni; az elmúlt időszakban több ezer milliárd forint nyereséget kihordó nagyobb és multinacionális vállalatoknál elbocsátási tilalmat kell bevezetni; az esetleges munkanélküliséggel járó nehézségeket a hitelfizetés és a végrehajtások felfüggesztésével kell könnyíteni; a nyugdíjasok nyugdíjprémiumának kifizetését pedig nem elhalasztani kell, hanem előrébb hozni – hisz az élelmiszerárak rendkívüli módon emelkednek.