"Orbán Viktor fasiszta vonásokat mutat"

HírKlikk 2019. március 3. 07:29 2019. márc. 3. 07:29

Fasizmus: Egy figyelmeztetés (Fascism: A Warning) címmel írt könyvet Madeleine Albright, aki 1993-tól az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, majd 1997-től négy évig Bill Clinton elnök külügyminisztereként dolgozott. A mai napig aktív közéleti szereplőnek számító 81 esztendős diplomata életrajzára pillantva nem is meglepő, hogy figyelemmel kíséri a közép-európai politikát is, hiszen Prágában született, édesapja pedig akkortájt a belgrádi csehszlovák nagykövetségen dolgozott.

Albrighttal a most megjelent kötet kapcsán az amerikai Vox magazin készített interjút, amelyben a legtöbb szó természetesen Donald Trumpról esett, de Orbán Viktor is több ponton szóba került - írja a hvg.hu.

Albright a könyvében arra próbált rámutatni, hogy a fasizmus nem egy ideológia, sokkal inkább egy folyamat, egy módszer arra, hogyan kell megszerezni és megtartani a hatalmat.

Szerinte a fasiszták megosztják a társadalmat többségre és kisebbségre, az előbbiek élére állnak, és minden jogot a többségnek követelnek, miközben a kisebbségek jogairól megpróbálnak nem tudomást venni. 

„Látni kell, hogy a fasizmus nem a problémák megoldására, hanem azok mélyítésére törekszik. Ez a rendszer leépíti a szabad sajtót és az igazságszolgáltatást, és fontos eleme az erőszak is."

- sorolja.

„A fasiszta ideológiát más ideológiáktól az különböztet meg, hogy itt az erőszakot és a népharagot használják a célok eléréséhez, az embereket a propaganda eszközeivel állítják szembe egymással" - zárja a definícióját a politikusnő, aki szerint a fasizmus jelenleg terjedőben van.

"Sokan meg szeretnék ismerni és meg szeretnék élni az identitásukat, ami rendben lévő dolog, azonban ha ez az identitás azt mutatja, hogy gyűlöljem a te identitásodat, már el is érkeztünk a veszélyes hipernacionalizmushoz” - véli a szerző, aki szerint erre jó példa Orbán Viktor és a magyar politikai berendezkedés.

Albright végig óvatosan fogalmaz azzal kapcsolatban, kit nevez fasisztának. Trump például szerinte (még) ezen a körön kívül van, de átlépné a "vörös vonalat", ha például bevetné a hadsereget erőszakos, a hatalom megtartását célzó cselekményekre.

"Kim Dzsong Un egyértelműen fasiszta, embereket küld munkatáborba, az országában tombol az éhezés, a hadsereget pedig arra használja, hogy fenntartsa a hatalmát. Más vezetők, mint például Orbán Viktor, mutatnak fasiszta vonásokat, de nem vagyok benne biztos, hogy már átlépték az előbb említett vonalat."

- véli az USA első női külügyminisztere.

Forrás: hvg.hu