Orbán Viktor megvétózta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását

HírKlikk 2023. december 15. 06:30 2023. dec. 15. 06:30

Az Európai Unió négy éven át akarná 50 milliárd euróval támogatni Ukrajnát. Az összegnek a nagyobbik, 33 milliárd eurós része hitel, 17 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás.

„Az éjszakai műszak összefoglalója: vétó az Ukrajnának szánt pluszpénz ellen, vétó a többéves pénzügyi keret (MFF) felülvizsgálata ellen" – ezt írta Orbán Viktor péntek hajnalban az X-en (korábbi nevén Twitteren) angolul.

A magyar miniszterelnök – aki ezzel nemet mondott a 2021 és 2027 közötti EU-s költségvetés felülvizsgálatára is – néhány órával azután tette közzé a bejegyzést, hogy a korábbi ígéretétől eltérően, mégsem vétózta meg Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, amiről 26 EU-tagország állam- vagy kormányfője nélküle dönthetett. (Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, a szavazás előtt a magyar miniszterelnök kisétált a teremből.)

Orbán péntek hajnali vétója miatt Ukrajna támogatásának kérdését el kell napolni, csak a következő, már 2024-ben tartandó csúcstalálkozójukon tárgyalhatnak róla a 27 EU-tagország politikai vezetői.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom