Orbán Viktor: megyek a vízzel én is, de a határnál visszafordulok

HírKlikk 2024. szeptember 24. 09:00 2024. szept. 24. 09:00

„Remélem, hogy hosszabb ideig ma látjuk egymást utoljára” – így kezdte meg kedd reggel Orbán Viktor miniszterelnök az utolsó árvízinfót. Ma ugyanis Mohácsnál tetőzik a Duna, aztán – ahogy Orbán fogalmazott – kikísérjük a vizet.

A hvg.hu tudósítása szerint a miniszterelnök időjárással folytatta, mint mondta biztató a helyzet, hiszen ugyan lesz csapadék, de az nem befolyásolja az árhullám levonulását. Az apadás gyors ütemben zajlik, az operatív törzs holnaptól nem fog olyan intenzíven dolgozni, mint az elmúlt napokban.

Orbán ezután mindenféle számadatot közölt, például azt, hogy Győrnél 221 cm-t apadt a Duna, illetve tegnap már 2600 emberrel kevesebbre volt szükség az árvízi védekezésnél. A miniszterelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy kiszámolta, szeptember huszadika óta hány km-t gyalogoltak összesen a vízügyi szakemberek (5500), majd hozzátette, hogy ő maga 1687 km-t tett meg, igaz, részben autóval. Az önkéntesek számáról viszont azt mondta, hogy arról „nem nyitunk vitát, sokan voltak, az a jó, ha minél többen vannak.”

Ezt követően újságírói kérdésekre válaszolva, Orbán közölte, hogy kormány a közelgő három napos kihelyezett kormányülésen meg fogja vizsgálni – amennyiben a vízügyi kollégák addig benyújtják a terveket – ,hogy a jövőben hol kell mobil gátakat építeni. „Nem olcsó dolog mobil gátat építeni, de nem is vágja földhöz a magyar államháztartást” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy kedden Orbán ellátogat-e Mohácsra, azt válaszolta, hogy „megyek a vízzel én is, az ellenfeleimnek mondom, hogy a határnál visszafordulok.”

Orbán az uniós árvízkárokra vonatkozó támogatásokról pedig azt mondta, hogy a magyarok mindig csak magukra számíthatnak, „amit megoldunk, az van megoldva”, de arra nem tért ki, hogy mekkora összeget kíván Magyarország lehívni a forrásokból.

Szintén újságírói kérdésre Orbán a fővárosnak ígért, ám egyelőre még blokkolt hatmilliárdos, a Lánchíd felújítására vonatkozó támogatásról azt mondta, hogy „mindenki mindent megkap, ami megilleti, ez a fővárosra is igaz”, egyúttal megköszönte Karácsony Gergely főpolgármesternek az árvízvédelemben nyújtott együttműködését.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom