„Orbán Viktor szégyellhetné magát a hazugságai miatt…”

Kardos Ernő 2020. február 18. 07:04 2020. feb. 18. 07:04

Nincs aranykor Magyarországon. Amiről Orbán Viktor az évértékelőben beszélt az hülyeség, a miniszterelnök hazudik! – foglalta össze véleményét a Hírklikknek Bodnár Zoltán. A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint az sem igaz, hogy száz éve nem volt Magyarországnak olyan tíz éve, mint amilyen a Fidesz kormányzása alatt. Bodnár úgy véli, Orbán szégyellhetné magát azért, mert ellopott valakitől egy liberálisokat alázó megjegyzést, miközben a miniszterelnök évekig a Liberális Internacionálé alelnöke is volt.

– Meglepő, hogy Orbán Viktor évértékelőjében alig volt utalás az elmúlt esztendőre, pedig a gazdaság jó évet zárt. Megtudtuk viszont, hogy száz éve nem volt ilyen fantasztikusan jó tíz esztendeje az országnak. Mit szól az elemzéshez?

– Ha rövid szakmai véleményt akar, akkor csak annyit mondanék, hogy ez egy hülyeség. Nem is kéne foglalkozni az ilyen orbáni nagyotmondásokkal, ez csak a híveknek szóló kommunikáció. Ugyanis ha a számok mögé nézünk, akkor a miniszterelnök tényszerűen nem mond igazat. Lehet ugyan azt mondani, hogy az elmúlt években rekordszinten alacsony volt a munkanélküliség, de ez a mondat értelmetlen, ha nem vesszük figyelembe a közmunkásokat, illetve a külföldön dolgozókat. Ha a két csoportba tartozó százezreket is figyelembe vesszük, akkor már messze nem ilyen jó a helyzet.

– Viszont kimagasló a gazdasági növekedésre utaló statisztika, talán az egyik leggyorsabb az unióban.

– Kétségtelen. Viszont ha az adatok mögé nézünk, akkor szomorú tény, hogy a növekedés döntő részét az uniós támogatások biztosították. E külső forrás nélkül, a magyar gazdaság teljesítménye rendkívül szerény lenne. Az uniós csatlakozás előtt – vagy a rendszerváltást megelőző időszakban – a külső forrás bevonásának elsődleges formája a hitelfelvétel volt, ami eladósította az országot. Az uniós csatlakozás után, hitelre már nem volt szüksége a gazdaságnak, hiszen két uniós költségvetési cikluson át, óriási összeget kapott Magyarország. Tehát szó sincs arról, hogy saját dicsőségünkre valami rendkívülit produkált az ország – hála az Orbán-kormány kitűnő gazdaságpolitikájának – hanem ez a külső forrás, a támogatás volt az, ami táplálta a növekedést.

Pedig az uniós pénzek jó része tökéletesen haszontalan beruházásokra ment el. Épült az országban 37 stadion, aminek a tartós gazdasági növekedésre, és a tartós közjó biztosítására az égvilágon semmilyen hatása sem volt. Ezek a beruházások csak az önkormányzatoknsk okoznak fenntarthatatlan terheket, mert az üzemeltetésük költségeit ki kell fizetni. Végül nemcsak a haszontalan beruházások szerepelnek a növekedésről szóló statisztikai adatok mögött, hanem ezen uniós közbeszerzések túlárazása is. Lényeges, hogy a gazdasági teljesítmény növekedésében az ellopott pénz épp úgy benne van, mint a valóságosan felhasznált összegek.

– Vagyis az ön véleménye szerint, az ország teljesítménye nem nőtt olyan mértékben, ahogy azt a statisztika jelzi?

– Természetesen nem. Az öt százalékos növekedés reálgazdaságban megmutatkozó tartalma ennél  lényegesen kisebb, tehát erre azért olyan borzasztóan nem lehet büszke senki.

– Pedig a kormányfő valóságos aranykorról beszélt. Ezzel sem ért egyet?

– Ha már aranykorról beszél Orbán Viktor, akkor azért meg kéne nézni az elmúlt évtizedben az oktatásban, az egészségügyben végbement egészen tragikus folyamatokat. Egyszerűen szörnyű, amit ezeken a területeken műveltek. Szégyen lenne, ha bárki is elhinné, hogy itt az aranykor. Az Orbán Viktor által elmondottakat nem szabad komolyan venni, nem is lehet azzal olyan sokat foglalkozni. Valamit mondania kellett. Olyan ez, mint egy dakota közmondás. És hát a száz éves Trianon-évforduló remek alkalmat szolgáltatott arra, hogy ehhez kapcsolódóan megnyilvánulhasson ez a meg nem értett géniusz, akit Orbán Viktornak hívnak. Ő az az ember, aki egész rendszerekben gondolkodik, és aki át akarja alakítani a teljes magyar társadalmat.

– Ámbár azt is jelezte Orbán Viktor, hogy a harci kürtöket ismét meg kell fújni, szükség van második és harmadik gazdaságvédelmi tervre. Sokan azt remélték, hogy ezek részleteiről meg lehet tudni majd valamit. Érzékelhető, hogy a kormány új gazdaságvédelmi programon dolgozik?

– Van néhány intézkedés, ámbár ezek nem igazán ösztönzik a gazdaságot. Itt inkább egy kommunikációs elővágásról van szó. Az új uniós költségvetési ciklusban kevesebb támogatás jöhet az országba, ami megjelenik majd a következő évek fejlődésében. Ezen kívül, látszódnak kedvezőtlen tendenciák, és kockázatok a világgazdaságban. Gondolok arra, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatását senki nem tudja felmérni. Ezen felül, nem tudjuk azt sem, hogy a Magyarországot különösen érintő járműiparban, az autógyártásban milyen fordulatok következhetnek be.

– Arra gondol, hogy a világ elsősorban az elektromos autó felívelésére számít, viszont a nálunk gyártott német benzines modellek ebből eredően elavultak, és eladhatatlanok lesznek?

– Egészen pontosan az lesz a kérdés, hogy a nálunk megvalósult japán, vagy német autóipari kapacitást milyen mértékben akarják, vagy lesznek kénytelenek átállítani egy új technológiára, és biztosítani a magyarországi termelés változatlanságát.

– Ez ugyanis alapvetően meghatározza a fejlődés mértékét, tempóját?

– Igen, mert a magyar export nagy részét a hazai autóipar adja, és természetesen a bruttó hazai termék, a GDP zömét is ez alapozza meg. A Merkel-Orbán találkozó után, szeretnék ismét emlékeztetni arra, hogy a német autóipart a legvadabb multiellenes kampány során sem érte semmilyen zsaroló sarc Orbánék részéről. Ez persze nem azért van, mert a magyar kormány a német gazdaság kiszolgálója. Hanem mert annyi józan belátás azért szorult a magyar politikai vezetésbe, hogy ez a szektor rendkívül nagy súllyal szerepel a magyar gazdaság teljesítményében. Igaz ugyan, hogy a járműipart nem lehet olyan könnyen elvinni, mint egy textilüzemet, de a világ sok évtizede ismeri a transzplantáció fogalmát, tehát egy autógyárat is össze lehet csomagolni, és el lehet vinni innen. Ez túl nagy kockázat lenne, még a magyar kormánynak is.

– Visszatérve az évértékelőhöz, amelyben a miniszterelnök azt ismételgette, hogy az eurózóna gazdasági növekedése megtorpant. Ez a folyamatos keletre tolódás előkészítése lenne?

– Korábban azonnal igennel válaszoltam volna, most inkább csak az uniós pénzmegvonással magyaráznám Brüsszel ostorozását. Ugyanis a keleti nyitás politikája totális kudarc. Immár tíz éve semmilyen érzékelhető hatása nincs a magyar gazdaságra, vagy exportra. A keleti politika mindössze egy kommunikációs szöveg, ahogy az Európai Unió gazdaságpolitikai kudarcainak a túlhangsúlyozása is az orbáni politika része. Ez azzal függhet össze, hogy a kormánynak eszébe nem jut az eurózónához csatlakozni. Ezt alapozzák meg a nyugat kulturális, és gazdasági értelemben vett hanyatlásáról szóló orbáni szövegek.

– Az évértékelőn elhangzott az is, hogy Soros háromszor rontott rá Magyarországra, s csak Antall József, Horn Gyula, s persze Orbán Viktor tudta megakadályozni, hogy a milliárdos ne nyelje le az országot. Közgazdászként van erről véleménye?

– Ez a szöveg nagyon rossz vaker, ez egy politikai bullshit! Abból is a legocsmányabb, a legaljasabbak közül való. Történetileg semmilyen módon nem igaz, ez szemen szedett hazugság. Még csak igaz eleme sincs ennek az állításnak. Meglehetősen közelről láttam az első százmilló dolláros Magyar Alapot, amely a befektetéseket kívánta segíteni. A rendszerváltás után, Soros György és Andy Sarlós azonnal elkezdte ezt szervezni, mert friss tőkét akartak hozni a nagy kihívásokkal küszködő magyar gazdaságba. Ezen kívül, persze ösztönözni akarták a külföldi befektetőket, hogy Magyarországra érdemes jönni. Soros neve semmilyen értelemben nem említhető negatív összefüggésben. A gazdaságon kívül, kiemelkedő támogatást nyújtott az oktatási, a kulturális-, és a szociális területen, tehát Soros György sokat tett a magyar emberekért, a magyar nemzetért. Egyszerűen méltatlan, amit ez a kormány művel Sorossal.

– Talán erre mondják, hogy a hála nem politikai kategória?

– Ez kétségtelen, de az a fajta otrombaság – egy magát kereszténynek és konzervatívnak mondó politikustól – mégiscsak páratlan. És akkor még nem beszéltünk a kormány által hangoztatott szövegek tartamáról, annak mélyebb és hátsó értelmű összefüggéseiről. Soros György ugye egy magyar zsidó milliárdos üzletember, és ebben az orbáni kommunikációban Soros a zsidó nagytőke megszemélyesítője. Miközben a kormány tele szájjal hirdet zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. Minden „sorosozás” lényegében felhívás keringőre, megerősíti azokat, a veszélyes rasszista tendenciákat, amelyek már egyébként is tapasztalhatóak az országban.

– Ön ugye ismert liberális politikus volt, s mint bizonyára megtudta, a liberális nem más, mint diplomás kommunista. Mit szól ehhez?

– A mondás eredetijére azóta már fény derült, tehát ez nem Orbán Viktor leleménye, legfeljebb egyetért vele. Meg hát a drága Lánczi professzor ezt a szöveget már felénekelte két évvel ezelőtt.

– Az eredeti szöveg szerint nincs olyan, hogy liberális. A liberális az egy diplomás komcsi, aki nigger gondolatokat gondol…

– Ez egy baromság, Orbán szégyellhetné magát. Ezt egy olyan férfiú szájából hallani, aki egy időben a Liberális Internacionálé alelnöke is volt. Ennek ismeretében izony elég vicces.