Orbán virtuális szögesdróttal zár be minket az országba

NVZS 2021. március 1. 15:41 2021. márc. 1. 15:41

„A rendszerváltás óta soha egyetlen kormány sem vetemedett arra, hogy az ország teljes lakosságát büntesse, Orbánék azonban pontosan ezt teszik az oltási igazolványra vonatkozó jogszabály módosításával” – szögezte le portálunknak Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint ez nem más, mint az országot korábban körbezáró szögesdrót visszaállítása, kiutazni nem lehet, de a turistákat fogadjuk. Orbán egyik célja éppen az, hogy a belföldi turizmusra kényszerítse a magyarokat. Mint tudjuk, a belföldi idegenforgalomra már rátették a kezüket a NER-oligarchák, s a járvány okozta gazdasági válság elleni védekezés örve alatt súlyos tíz- és százmilliárdokkal tömték már eddig is meg őket.

Óriási vihart kavart az Orbán Viktor által szignált jogszabály(módosítás), amellyel gyakorlatilag eltörölték a koronavírus-vakcinák személyre szabott nyilvántartását. Mint portálunk az elsők között tegnap megírta, a szombaton megjelent Magyar Közlönyben – temérdek figyelmet kiváltó jogszabály között szinte elrejtve – jelent meg a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet módosítása. Alig pár szót változtattak meg az eredeti szöveghez képest, de annál komolyabb tartalommal. A lényeg, hogy a jövőben nem fogják sem a felhőbe (azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, az EESZT-be) továbbítani, hogy egy adott embert milyen oltóanyaggal oltottak be (mi a neki beadott védőoltás típusa), s ez az információ nem fog szerepelni az „oltási igazolványban” sem. 

A botrányos és tisztességtelen lépés kormányzati motivációjáról, s céljáról első ránézésre azt írtuk, hogy – amellett, hogy ismét „szabadságharcot” folytatnak a szövetségeseinkkel, azaz az EU-val szemben – ezzel is rá akarják kényszeríteni a kínai (és az orosz) vakcinával szemben nagy tömegeben ellenálló magyarokat azok elfogadására, lehetővé téve a többi között a teljes lekötött ötmillió adag Sinopharm lehívását, amivel minden bizonnyal a NER-urak, valamint a NER-közeli „elvtársak” zsebét tovább gazdagítják. Miközben persze alaposan megnehezítik a magyarok szabad mozgását a világban.

Turistáskodj belföldön, magyar!

„Ez nem más, mint az országot korábban körbezáró szögesdrót visszaállítása, kiutazni nem lehet, de a turistákat fogadjuk” – szögezte le megkeresésünkre Falus Ferenc. Aki keresetlen szavakkal így folytatta: „A rendszerváltás óta soha egyetlen kormány sem vetemedett arra, hogy az ország teljes lakosságát büntesse, Orbánék azonban pontosan ezt teszik: megbüntetik azt is, aki nem hajlandó arra, hogy beadják neki a kínai oltást, de azt is, aki beoltatja magát a Sinopharm-mal” – mondta.

A lépéssel persze konkrét céljuk van  – fejtette ki a korábbi országos tiszti főorvos: ez pedig szerinte nem más, mint az, hogy rákényszerítse a magyarokat a belföldi turizmusra. A világon bevezetendő oltási igazolványok/útlevelek majd minden bizonnyal tartalmazni fogják, hogy mely vakcinákat fogadják el a szabad utazás fejében, s nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy az EU-ban például az EMA Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat követelik majd meg, ahogy a lengyel példa mutatja. Így ha a magyar dokumentumban nem fog szerepelni a típus, az azzal beutazókat karanténba fogják kényszeríteni vagy nem engedik be az adott országba, régióba. 

De mi lesz Orbánnal?

Mi lesz, ha Orbán Lengyelországba akar menni, hiszen az ottani szabályok szerint 14 nap karantén vár mindenkire, akit nem az EMA által jóváhagyott vakcinával oltottak be, ám Orbán –  a Facebookon közzétett videója szerint – Sinopharmot kapott. „Csak egyszer fordult elő – az is kizárólag politikai megfontolásokból –, hogy nem engedtek be magyar vezetőt egy uniós tagállamba” – reagált Falus, emlékeztetve Sólyom László akkori köztársasági elnök esetére, amikor nem engedték be Szlovákiába egy emlékmű avatására. „Orbánt maszk nélkül is engedték szaladgálni le-föl Brüsszelben, most is be fogják engedni, még ha az oltási igazolványban meg is követelik az EMA által jóváhagyott vakcinát, s neki nem olyan van” – mondta a szakértő.


„A lényeg az, hogy általában a magyarok szabad mozgását korlátozzák, miközben majd ujjal
mutogatnak az EU-ra, amelyik egyébiránt még nem döntött arról, hogy mi legyen a vakcinaigazolásban”
– reagált Falus. Ez  Orbán egy további célját is szolgálja: ismét szembemegy az Európai Unióval, s távolít mindannyiunkat a közösségtől.

A „család” mindenek előtt

Ezzel a módosítással – s ezt már mi tesszük hozzá Falus belföldi turizmusra kényszerítést illető véleményéhez – ismét jól járnak majd a mészárosok, a tiborczok és a garancsik. Hiszen az ő kezükben összpontosul a magyarországi idegenforgalom jó része – a legzsírosabb falatok mindenképpen, lassan például az egész Balaton-part

Ráadásul Orbán legszűkebb körének tagjai, hogy úgy mondjuk, a „családja” (és tágabb családja, a fideszes kézben lévő települések, cégek) már eddig is nagyot kaszáltak a koronavírus-járványból, annak első percétől kezdődően. Hogy csak egy elemet említsünk a nagyságrendek illusztrálása végett:  Mészáros Lőrinc Hunguest hotellánca kapta a Kisfaludy program legnagyobb támogatását 17,7 milliárd forintot szállodafejlesztésre, miközben egyébként a turisztikai ügynökség szerint pályázatot nem nyújtott be. A Vajna-kaszinókat továbbvivő Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. pedig a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére pedig 8 milliárd 632 millió forintot kapott, s a sort hosszan lehetne még folytatni.

A nagy testvér figyel, de nem úgy

De a jogszabály módosítása nem csak az utazás miatt vált ki aggodalmakat. Többen kérdezték például tőlünk, ha nem tartják nyilván, hogy milyen típusú vakcinát kaptunk elsőként, akkor mi garantálja, hogy másodjára ugyanazt kapjuk majd? Nem veszélyes ez? Vagy csereszabatosak a különféle vakcina-típusok? Illetve, ha majd évente kell ismételni az oltást (ahogy például az influenza-ellenest is), akkor nem okoz-e majd gondot ez? 

Ez utóbbival Falus nem akar ennyire előreszaladni, a nyilvántartás hiányát illetően pedig azt mondta, hogy szerinte lesz, aminek maradnia kell. Egyrészt minden beavatkozásnál ambuláns lapot adnak, az pedig tartalmazza, hogy mikor, mivel oltották be az illetőt. A második oltásnál tehát lehet tudni, hogy elsőre ki mit kapott. Ezen felül pedig a háziorvos dokumentációjában szerepelnie kell a vakcina típusának, függetlenül attól, hogy felviszik-e az EESZT-be vagy sem. „Ez az egész ugyanis pusztán arról szól, hogy az állam nem hajlandó hivatalos igazolást kiadni, hogy kit, mivel oltottak” – összegezte a helyzetet, hozzátéve: az adatokat kezelő Belügyminisztériumnál pedig ott lesznek a szükséges információk.