Orbán zsarolja Magyarországot

Föld S. Péter 2021. január 23. 07:00 2021. jan. 23. 07:00

A nemzet miniszterelnöke ráérzett arra, hogy a magyaroknak elegük van a korlátozásokból. Szeretnénk visszakapni a régi életünket, ami nem volt mindig jó, de legalább normálisnak látszott. Orbán Viktor rájött, hogy pártoktól, felekezetektől függetlenül, mindenkinek elege van a bezártságból. 

Még a fideszeseknek is tele van a hócipőjük, bár ők nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt bevallják. Amerika ebből a szempontból szerencsésebb hely: ott a republikánusok közül sokan kimutatták, hogy elegük van Donald Trumpból. Megmaradtak republikánusnak, de Trump eszelősségéből nem kértek. Nálunk nincs olyan fideszes, aki merne szembeszegülni Orbánnal. Aki szembeszáll vele, többé nem fideszes.

De nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy Magyarország miniszterelnöke visszaél azzal, hogy szeretnénk újból normálisan élni. Tudja ezt, és zsarol bennünket. A kínai és az orosz vakcinát szeretné ránk erőltetni, minél hamarabb és minél nagyobb mennyiségben.

Hogy miért ez a buzgóság, azt csak ő és környezete tudja. Nekünk, többi magyarnak, legföljebb sejtéseink vannak. Az biztos, hogy néhány elvakult Orbán-hívőt leszámítva, mindenki meg van győződve arról, hogy valami sötét ügy húzódik a háttérben. Például az, hogy Orbán és csapata keresni akar a kínai és az orosz vakcinán. Merthogy, a Pfizeren nem kereshetnek, azt ugyanis ingyen kapjuk a sokat ócsárolt Európai Uniótól. Ahol nincs mit, ott nem lehet lopni, abból nem lehet pénzt csinálni. 

Lehet az is, hogy Orbánék nem keresni akarnak, hanem törleszteni. A Budapest-Belgrád vasútvonalat a kínaiaknak, Paks 2-t az oroszoknak.

Az mindenesetre beszédes, hogy jó szándékot szinte senki sem sejt az orosz és a kínai vakcinák látványos erőltetése mögött. Főleg, mert ezekről az oltóanyagokról mindenki tudja, hogy milyenek. A tízmillió vakcina-szakértő országa lettünk, lélekben tizenötmillióé.

Ezért mondja a nemzet miniszterelnöke, hogy amíg nem lesz tömeges oltás, addig nem oldják fel a korlátozásokat. Orosz és kínai oltóanyaggal zsarol bennünket, olyan vakcinákról hadovál, amelyekről alig tudunk valamit. Nem is kell, hogy tudjunk. Laikusok vagyunk, nem szakértők. Orbán sem szakértő, ő még nálunk is rosszabb: politikus.

Most azzal áltat bennünket, hogy nekünk az a jó, ha az lesz, amit ő akar. Mari néni Dunarettentőn, és Józsi bácsi Békésborzadályon még hisz neki, beveszi ezt a maszlagot, de a Mari nénik és a Józsi bácsik fogyóban vannak.

Odáig jutottunk, hogy sokan azért nem akarják a kínai vagy az orosz anyaggal beoltatni magukat, mert Orbánék ezt ajánlják. Ezt nevezik bizalomvesztésnek. Mert amúgy sem az oroszokkal, sem a kínaiakkal nincs bajunk úgy általában, bár vannak olyan oroszok és olyan kínaiak, akiktől nem vásárolnánk használt autót. 

A magyarok közül sem mindenkitől.

Nem vagyunk annyira szabadságszeretők, amilyennek hazudjuk magunkat, de azt nehezen viseljük, ha zsarolnak bennünket. És ha azzal hitegetnek, hogy akkor járunk jól, ha az lesz, amiből Orbán és csókos barátai hasznot húznak.