Orbánék tíz éve szántották be a magánnyugdíjpénztárakat

HírKlikk 2020. november 26. 18:25 2020. nov. 26. 18:25

2010 novemberében született meg a döntés a magánnyugdíjpénztárakba hosszú évek során befizetett járulékok állami nyugdíjrendszerbe való átcsoportosításáról. Több mint 3 millió pénztári tag döntött állami nyomásra a visszalépés mellett, a pénztári hozamok azonban azt mutatják: jobban járt, aki maradt.

Az akkori magán-nyugdíjpénztári tagok dönthettek: vagy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy lemondanak az állami nyugdíjról (igazából ez utóbbi „fenyegetés” nem vált valóra) – írja a Portfolio.

Az a pár tízezer tag, aki mégis úgy döntött, hogy marad a pénztárban, igen jól járt, mivel az azóta nyugdíjba vonulók (és nyugdíj előtt tb-be visszalépők) átlagosan több mint 1,4 millió forintot tehettek zsebre. Mindezt úgy, hogy ha a nyugdíj előtt visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, akkor még a 100 százalékos állami nyugdíjat is megkapják. Miközben azok, akik a nyomás hatására 2011-ben visszaléptek az állami nyugdíjba, akkor csak 67 ezer és 100 ezer forint közötti visszafizetést kaptak.