Orbánnak csak a nacionalista üzenet a fontos

HírKlikk 2020. szeptember 12. 06:41 2020. szept. 12. 06:41

„Vitatott lyuk a magyar határon az UEFA Szuperkupának” – ezzel a címmel közölt cikket a WDR német közszolgálati műsorszóró Sporthíradójának honlapján. A bírálókat idézve, azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök számára a nacionalista üzenet a fontos, nem pedig a fertőzésvédelem. Az UEFA pedig annak örül, hogy Magyarország a Szuperkupában széles körű lehetőségeket teremt a számára, hogy tesztelje a nézők visszatérésének lehetőségeit.

Magyarország lezárta a határait a külföldiek előtt a járvány miatt, ám az UEFA ennek ellenére elkezdte árusítani a jegyeket a Bayern München és az FC Sevilla Budapesten tartandó mérkőzésére: a két klub szurkolói bizonyos előírások betartásával beutazhatnak. A politikai ellenzék a meccs lemondását követeli – írta a WDR, és idézte az MSZP állásfoglalását.

Magyarországon a fertőzöttek száma nyáron először jelentősen csökkent, de augusztus vége óta újra jelentősen emelkedik. A jelenlegi állás alapján, a mérkőzést ennek ellenére megtartják.

A hivatalos magyarországi állásfoglalás szerint, csökkenteni akarják a vírus behurcolásának lehetőségét. A határzár a tervek alapján, egyelőre egy hónapig van érvényben, aztán esetleg meghosszabbítják. Ám a Szuperkupa meccset szeptember 24-re tűzték ki, mégpedig külföldi nézők részvételével. Nem sokkal később megszületett a kivételes rendezés „a nemzetközi sport- és kulturális rendezvények nézői” számára, amely 72 órás tartózkodást tesz lehetővé. „Ez az UEFA számára a döntő rés a tulajdonképpen zárt határon” – írta a szerző. Idézte Aleksander Ceferint,  az UEFA elnökét, aki azt mondta, hogy „hasznos ismereteket szerzünk majd ezzel”, bár korábban azt is kijelentette, hogy „az emberek biztonságát tekintve, nem vállalunk semmiféle kockázatot”.

Az UEFA és Magyarország közötti együttműködés szoros, Budapest semleges helyeket bocsát az UEFA rendelkezésére a meccsekhez, ha probléma lenne a koronavírus miatt az Európa Kupában. Egy meccs már volt is Budapesten. Emellett a Puskás Arénában lesz a 2021-es Európa bajnokság négy mérkőzése is.

„Most Magyarország az Szuperkupában széles körű lehetőségeket teremt az UFA számára, hogy tesztelje a nézők visszatérésének lehetőségeit” –­ állapította meg a cikk. Szólt arról, hogy Csányi Sándor, az ország egyik leggazdagabb embere a FIFA és az UEFA alelnöke azt mondta, „A meccs Magyarországra hozásával az UEFA azt ismeri el, hogy Magyarország a járvány kitörése után jelentős mértékben előmozdította a sportrendezvények újbóli beindítását”. Ez azonban nem járt mindig sikerrel, az első kísérlet alaposan mellément – írta a szerző, és emlékeztetett a június végi mérkőzésre, ahol egyáltalán nem tartották be a vírusvédelmi előírásokat.

Mindkét klub megragadta az alkalmat, és elkezdte a rendelkezésére bocsátott 3000-3000 jegy árusítását a szurkolóinak, közölve a vonatkozó  (és a cikkben is ismertetett) szabályokat. A Bayern szurkolói szervezetéhez tartozók az EDR sporthíradójának értesülése szerint, messzemenően távol akarnak maradni, legalábbis szervezetként, és csak akkor szándékoznak visszatérni a karéjba, amikor újra megnyílnak a stadionok. Ettől azonban Budapesten még jelen lesznek a Bayern számos fanklubjának tagjai, valamint azok, akik klubjuk egyetlen mérkőzését sem akarják kihagyni.

Egy meccs kihagyása az UEFA számára sem jön számításba. Ceferin elnök reméli, hogy ezt a meccset „indító lövésként használhatják fel arra, hogy a nézők visszatérjenek” – írta a szerző.