Orbánnak csak a szája nagy és ráfaraghat a menekültválságra

N. Vadász Zsuzsa 2020. március 3. 13:47 2020. márc. 3. 13:47

„Orbánnak sem hadserege, sem olaja, sem tengerszorosa, semmije nincs csak a nagy szája, ami azért kevés, még ha néha jól is jön”– reagált Balázs Péter felvetésünkre, hogy nem tudna-e közvetíteni a két – általa büszkén – barátjának mondott vezető, Putyin és Erdogan között. „Ahhoz is nagyon kicsi, hogy befolyásolni tudta volna Erdogan döntését” – mondta. A török határok megnyitása a menekültek előtt persze kapóra jön Orbánnak, „aki nem találva másutt konfliktust, kínjában még alacsonyabbra süllyedve cigányozik és börtönbizniszezik”. Orbán szeret úgy pókerezni, hogy ne veszíthessen...amikor nincs valódi fenyegetés, az ellenfelei pedig olyanok, akik nem ütnek vissza....de most a tűzzel játszik... az EU válaszút elé állíthatja: vagy kiveszi részét a közös cselekvésből vagy a költségvetés készítésekor ezt nem felejtik el neki – fejtette ki a Hírklikknek a volt külügyminiszter, uniós biztos.

– Mi a célja Erdogannak? Mit akar elérni?

–  A legtöbben arra tippelnek, hogy Erdogan még több pénzt akar kicsikarni az Európai Uniótól. Persze nem csekély a teher, amit a törökök lvállaltak: Szíriából sokan menekülnek Törökországba, mások – egyebek között az afgánok, az irakiak, az irániak – Törökországon keresztül próbálnak Nyugat-Európa felé eljutni. Más szóval, Törökország közvetlen menekülési célpont és egyben fontos tranzitútvonal. Rögzíteni kell: a törökök tényleg jó szívvel fogadták a hitük alapján hozzájuk közelállókat, akiket nem is menekültnek vagy migránsnak neveznek, hanem vendégnek. A jogszabályok felett gyakran szemet hunyva, lehetőséget adtak számukra a munkavállalásra – többnyire persze illegálisan –, a gyerekeiket befogadták az iskolákba, stb.

– És most besokalltak?

– Mindenesetre a teher most tovább nőtt azáltal, hogy Asszaddal szövetségben, az oroszok újabb offenzívákat indítottak Észak-Szíriában, s ezzel nagy embertömegeket szorítottak ki az otthonaikból. De figyelembe kell venni a kurd kisebbséggel kapcsolatos különleges török érdekeket is. Törökország nem szeretné, ha a határvidékeken a kurdok önállósodnának, Szíria, Irak és Irán elég nagy területein élnek a kurdok, akik ­– az Egyesült Államok támogatásával – oroszlánrészt vállaltak az Iszlám Állam elleni harcból. A törökök vissza akarják őket szorítani, hogy ne legyenek a határvidékeken bázisaik a kurd kisebbségnek – ezért megpróbálnak szíriai arabokat odanyomni, mégpedig nagy tömegeben.

– Említette, hogy a törökök „vendégeknek” mondják az iszlámhívő menekülteket. Akkor hogyhogy mégis egy embertelen játszmában használják fel őket?

– Erdogan önkényúr. Immár négy éve, hogy ebbe az irányba fordult, nem idegen tőle a nagyhangú fenyegetődzés. „Megnyitom a határt, s megnézhetitek magatokat!” – kommunikálja most az Európai Unió felé. Amivel persze – legalábbis egyelőre – leginkább a görögöket sodorja nagyon nehéz helyzetbe. Azokat a görögöket, akik amúgy is túl vannak terhelve. Ők szintén nagyon türelmesen és humánusan bántak a menekültetekkel, de most már ők sem bírják, különösen a szigeteken nem. És Bulgáriában – még ha kicsiben is – hasonló a helyzet.

– Ehhez képest, Orbánék nagy hanggal azonnal „farkast kiáltottak”. Ön szerint önös érdekből csupán?

– Az biztos, hogy ha az Európai Unió segítségével a görögök és a bolgárok tudják tartani a határokat, akkor más országokra már nem fog jutni azokból, akiket most a törökök kiengednek. Sokkal nagyobb nyomás kellene a határok átszakadásához. Most néhány tízezer emberről van szó – őket pedig a felfegyverzett határőrség még meg tudja állítani. Közben persze szörnyű emberi tragédiák történnek.

– A menekültek mennyire vannak félrevezetve?

– Komolyan, pedig ők eleve is a humanizmus csúcsának és az ígéret földjének tartják Nyugat-Európát. Ami már megtelt menekülőkkel. A svédek már becsukták az ajtót előttük, a németek is közel állnak ehhez, miként az olaszok és az osztrákok is. Mások pedig – például Magyarország – eleve nem is akartak befogadni senkit.

– Patthelyzet alakult tehát ki?

– Igen.

– Mire játszik Orbán? Van-e számára tét?

– Most ki fog derülni, hogy azok a szerelmetes pillantások, amelyeket Erdogannal egymásra vetettek mit érnek – biztos, Ön is emlékszik az ezt rögzítő fényképre –, mert a hasonló politikai ízlés még nem jelent szövetséget. Nagyon nem jelenti azt. Láthatóan Erdogan úgy van ezzel, hogy „ne haragudj, Viktor, nem tehetek mást, pusztán a te kedvedért...amúgy is ez az egész három szomszéddal odébb zajlik tőled...nem állíthatom le a zsarolási tervemet  miattad”.

– Nem lehet, hogy Erdogan összejátszik Orbánnal? Hiszen a magyar miniszterelnöknek több mint jól jön az újabb menekültválság. A migránsozás már szemmel láthatóan nem hozza a korábbi és a várt eredményt a számára, aminek szerepe lehet abban, hogy romlik a választók szemében a pozíciója. Ám ha ismét fel lehet mutatni menekültválságot, menekültkáoszt, akkor új erőre kaphat a kampánya.

– Mindig többet feltételezünk a politikusokról, mint amennyi eszük van. Ez a helyzet Orbántól függetlenül következett be. Ahhoz ő nagyon kicsi és nagyon messze van, hogy befolyásolni tudta volna ezt a döntést. Az azonban tény, hogy Erdogan döntése, az újabb menekültválság fenyegetése kapóra jön Orbánnak, aki nem találva másutt konfliktust, kínjában – még alacsonyabbra süllyedve – cigányozik és börtönbizniszezik.

– Akkor ismét várható, hogy még erősebben veti bele magát ebbe a játszmába, mint tette ezt az elmúlt pár napban?

– Pókerezik. És ő szeret úgy pókerezni, hogy ne veszíthessen. Nincs is valódi fenyegetés, az ellenfelei pedig olyanok, akik nem fognak visszaütni. Ahogy mindig is csinálja; a migránsok,  Soros, Juncker...

– Nincs valódi fenyegetés Magyarország számára, de még lehet. Ki tudja, hogyan alakulnak a dolgok, nem?

– Valóban, ebben az esetben a tűzzel játszik, mert beláthatatlan, hogyan alakul végül a helyzet. Mi ugyan kiesünk az útvonalból, de még ha nem is Magyarországot de az Európai Uniót érintheti a válság, s eljuthatunk egy olyan helyzethez, amikor közölhetik Orbánnal, hogy most közösen kell cselekedni, s aki ebből nem veszi ki a részét, az másból sem fog részesülni. Az EU elpocsékolt öt évet, nem oldotta meg a helyzetet, s lehet, hogy most határozottan fog lépni. Ebben az esetben, élére állíthatják a kérdést. S ez Orbán (póker)játszmájában nincs benne!

– Ez a „most közösen kell cselekedni, s aki ebből nem veszi ki a részét, az másból sem fog részesülni” megfogalmazás a költségvetési vitára utal?

– Igen, nyakig ülünk a következő hét évre szóló költségvetés vitájában, s ez az a lélektani pillanat, amikor hatásosan lehet kommunikálni, hogy mit várnak el.

– De hát eddig is lehetett volna, s mégsem tették, mégis hagyták Orbánt játszani a játszmáit.

– Az Európai Unió a háború utáni megbékélés terméke, a béke szigete, a harmonikus konfliktuskezelés modellje. Nem alkalmas kemény konfliktusok kezelésére, azonban ha nagyon megszorongatják, ha nagyon úgy érzik, hogy cselekedni kell, akkor lép és akkor onnan nincs visszaút.

– És most ilyen helyzetet lát?

– Most valóban kezd olyan szükséghelyzet kialakulni. Az Egyesült Államokra nem lehet számítani, az angolok szöknek, az oroszok kiszámíthatatlanok, Kína nyomul Európa felé... Én legalábbis ilyeneket mondanék a Külügyminiszteri Tanácsban. De tudom, hogy szerencsére vannak keményebb kormányok Európában, amelyek a valódi érdekeket képviselik.

– Nem lehetséges-e, hogy Orbán, kihasználva az Erdoganhoz és Putyinhoz fűződő kapcsolatait – amelyekre olyan büszke –, közvetít Törökország és Oroszország között?

– Putyin és Erdogan nem szorul közvetítőre, ők ketten osztoznak Szírián, a Fekete tengeri térségen. Látszólag Putyin Asszaddal Erdogannal szemben áll, de azért kölcsönösen igyekeznek vigyázni egymásra. Hiszen a végső céljuk, hogy befolyási övezetet hasítsanak ki maguknak Szíriából. Hasonlóan ez a célja egyébként a térség több más országának is. Egy szó, mint száz, Orbánt felértékelik azok, akik ilyeneket mondanak. Orbán nem más, mint csupán az ő kisinasuk. Ő nem tényező a számukra. Orbánnak sem hadserege, sem olaja, sem tengerszorosa nincs. Semmije nincs, csak a nagy szája, ami azért kevés, még ha néha jól is jön.