"Orbánnak és újfasiszta barátainak nincs helyük az EU-ban"

HírKlikk 2019. május 2. 11:54 2019. máj. 2. 11:54

Horthy Miklós és Benito Mussolini 90 évvel ezelőtti találkozójához hasonlította Orbán Viktor és Matteo Salvini csütörtöki tárgyalását az MSZP EP-képviselőjelöltje. Mester Barnabás kijelentette, az újfasiszta poitikusok tájidegenek az európai közösségben.

Kilencven évvel azután, hogy Benito Mussolini és Horthy Miklós egy neofasiszta friggyel eljegyezték Olaszországot és Magyarországot, Matteo Salvini Magyarországra érkezett. A történelem ismétli önmagát  - állapította meg az Országház előtt tartott sajtótájékoztatóján Mester Barnabás. Az MSZP EP-képviselő-jelöltje hozzátette, mindeközben Magyarországon soha nem volt még olyan magas az Európai Unió támogatottsága, mint jelenleg.

Salvini és a hétfőn Budapestre érkező osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache egyformán tájidegenek, nincs helyük Magyarországon az európai közösségben, ahogy Orbán Viktornak sem, ha ilyen emberekkel barátkozik. “Ez nem egy külpolitikai terv, hogy újfasiszta irányba tereljük Magyarország európai politikáját” - jelentette ki. Mint fogalmazott, nem fogják engedni, hogy egy olyan ország, ami ezer éven át védte az államiságát, eladja a lelkét Putyinnak és Salvininak: elkötölezett Európa-párti politikát képviselnek a szélsőséges gyűlöletkeltő politika ellen.

Penetráns marhaságnak nevezte a Párbeszéd szóvivője, hogy populista politikusok találkozója lenne Orbán és Slavini tárgyalása. Az olasz belügyminiszter ugyanis támogatja az Európába érkező menekültek elosztását, Orbán viszont nem. Miközben a két nemzet érdekei ütköznek, valamiféle radikális, szélsőjobboldali, Európa-ellenes populizmus összeköti őket. Valójában arról van szó, folytatta Barabás Richárd, hogy ezek a politikusok az orosz befolyás előretolt helyőrségei egyetlen céllal: gyengíteni az európai egységet, a közös fellépést.

“Ezért mondjuk azt, hogy az egyetlen közös listára kell szavazni, amelyen pirosak és zöldek, civilek, fiatalok és idősek közösen szeretnének Magyarországért és Európáért küzdeni.” Hangsúlyozta, Salvini és Orbán populista őrületének véget kell vetni, egy olyan új korszakot kell nyitni, amelyben Magyarország nem a felesleges, hepciáskodó harciassággal, hanem okos és konszenzusos odafigyeléssel, szolidaritással tud sikeres lenni európai és globális szinten is.

Forrás: Hírklikk