Orbánnal is példálózott a német politikus

HírKlikk 2019. július 12. 07:21 2019. júl. 12. 07:21

„...a jogállamiság szempontjából erősen problematikus államok akadályozták meg a szociáldemokrata Frans Timmermans jelölését. Orbán, Kaczynski és Salvini urak mondtak rá nemet, és, mi, az Európai Parlament nem fogadhatjuk el, hogy most éppen ezek az emberek döntsenek arról, hogy kit válasszunk meg a bizottság elnökévé” – szögezte le nem éppen hízelgő véleményét a többi között a magyar miniszterelnökről Katarina Barley, német EP-képviselő.

Nem veszélyezteti a berlini koalíciót, ha a német szociáldemokraták Ursula von der Leyen ellen szavaznának majd – jelentette ki a külföldre sugárzó német közszolgálati rádiónak, a Deutschlandfunknak adott terjedelmes interjújában Katarina Barley, aki a német Bundestag képviselője volt, és idén választották meg az Európai Parlamentbe. Szerinte a CDU azért építi fel ezt a fenyegető kulisszát, hogy elérje von der Leyen számára a szükséges többséget.

A német szociáldemokraták számára nem csupán von der Leyen személyéről van szó, hanem egyrészt arról, hogy a jelölésével nem tartják be azt, amit az európai választóknak ígértek – mondta. Hozzátette, hogy „ennél szerinte még sokkal rosszabb, hogy végül a jogállamiság szempontjából erősen problematikus államok akadályozták meg a szociáldemokrata Frans Timmermans jelölését. Orbán, Kaczynski és Salvini urak mondtak rá nemet, és, mi, az Európai Parlament nem fogadhatjuk el, hogy most éppen ezek az emberek döntsenek arról, hogy kit válasszunk meg a bizottság elnökévé”.

Barley arra a kérdésre, hogy az SPD képviselői készek-e vállalni, hogy rajtuk bukik meg von der Leyen jelölése, kifejtette: a jelölt ezen nem fog megbukni. Ha valamin megbukik, akkor azon, hogy a szociáldemokraták homlokához pisztolyt szorítottak: „megeszed, vagy dögölj meg”. Ilyen értelemben nem a német szociáldemokraták, és nem is a parlament idéz elő intézményi válságot azzal, ha nem választják meg von der Leyent, mert a parlament idejében jelezte az álláspontját, nevezetesen, hogy csakis egy csúcsjelöltet hajlandó megválasztani.

Volt ilyen, Frans Timmermans, aki megszerezte a többséget a tanácsban, és alighanem a parlamentben is. A jelölését Lengyelország, Magyarország és Olaszország akadályozta meg. Végül az állam- és kormányfők rájuk voltak tekintettel, nem a parlamentre. Ha netán lesz intézményi válság, akkor ennek oka az lesz, hogy a tanács simán túltette magát az Európai Parlament követelésén. „A szabály az, hogy a tanács javaslatot tesz, és a parlament szavaz arról, és ez így is van jól” – mondta Barley.

Timmermanst támogatta Macron, Merkel és mindenki. Kivéve Orbánt, Salvinit és társaikat. „A probléma az, hogy a többséggel rendelkező Timmermanst végül nem jelölték, mert meghajoltak az autokraták előtt. Azok meg nem is rejtették véka alá, hogy Timmemanst azért nem akarják, mert az előző bizottságban ő felelt a jogállamiságért, és ő indította be a 7. cikkely szerinti eljárásokat, ez pedig ezeknek az uraknak túl erős ellenőrzés, túl sok jogállam, nem akarunk nyomás alá kerülni, ha megsértjük a jogállamiság normáit. Meg kell érteni, hogy egy ilyen logikát nem fogadhatunk el” – szögezte le.

Forrás: Hírklikk