Orbánra potenciális veszélyforrást jelent Biden győzelme

HírKlikk 2020. október 21. 13:25 2020. okt. 21. 13:25

A The Atlantic Orbán Viktort is azok közé a populista és nacionalista vezetők közé sorolja a világban, akiknek igencsak jól jönne, ha Trumpnak nem kellene kiköltöznie a Fehér Házból – írja a cikket szemléző Népszava.

A lap szerint, az elnök teljesen a feje tetejére állította az Egyesült Államok nemzetközi szerepét. Kivonult fontos, sokoldalú megállapodásokból, illetve intézményekből, szent és sérthetetlennek hitt szövetségeket mondott fel.

De az egyik legfőbb hatást alighanem akkor gyakorolta, amikor olyanokat választott barátjának, akikről úgy gondolja, hogy egy kicsit olyanok, mint ő: demagógok és nacionalisták, akik simán átlépnek a normákon, megvetik, ha valaki más véleményen van, mint ők, ugyanakkor szüntelenül erősíteni igyekeznek a saját hatalmukat. Közülük egyesek hagyományosan az USA partnerei, mások országával Washingtonnak korábban feszült volt a viszonya. De mindegyikük hasznot húzott abból, hogy hasonszőrű szövetségese van az amerikai kormány élén. Olyasvalaki, aki nem csupán becsukja a szemét az illiberális rendszerek láttán, hanem még tapsol is nekik. Lásd Brazília, India vagy a Fülöp-szigetek államfőjét.

Orbán meg van győződve arról, hogy Trump nyerni fog. Ha nem, akkor arra számít, hogy Biden alatt lehűl a kétoldalú viszony, de ezzel a lehetőséggel túl sokat nem foglalkozik, mert már négy éve is jó lóra tett. A politikust nem sok minden ösztökéli arra, hogy ügyeljen a diplomáciai látszatra. Hiszen az illiberális demokrácia megingathatatlan híve. Nem érdekli a jogállam, a demokratikus intézményrendszer vagy éppen a sajtószabadság. Autokrata vonala folytán, kevés barátja van az EU-ban, de Trump bizalmát élvezi.

Dorosz Dávid, aki korábban az OGY Külügyi Bizottságának tagja volt, emlékeztet arra, hogy a Fidesz nagy erőkkel próbált kedvező benyomást gyakorolni az elnökre. Nagy győzelemként könyvelték el, amikor Orbán végre ellátogathatott Washingtonba. Annál is inkább, mert a magyar vezető az amerikai kolléga előfutárának tekinti magát.

Budapest számára azonban az a legfőbb, hogy Obamával és Bush-sal ellentétben, Trump ki nem nyitja a száját, miközben a magyar hatóságok lecsapnak a civil társadalomra. Sőt, a jelek szerint, inkább még lovat ad azok alá. A State Department törölt egy 700 ezer dolláros programot a független magyar sajtó támogatására. Az USA még akkor sem lépett közbe, amikor az Orbán-kabinet igyekezett elűzni a CEU-t, amely amerikai intézmény.

Túlzás volna persze azt állítani, hogy Orbán bármikor is jelentős mértékben igényelte volna az elnök áldását. Hiszen ő már azelőtt megbélyegezte a médiát, félelmet keltett a külföldiek miatt és összeesküvés-elméleteket terjesztett, hogy washingtoni kollégája ráállt volna ugyanerre a vonalra. De azért értékeli, hogy Amerikában hasonlelkű partnerre akadt. Dorosz szerint, Orbán a hatalmát veszélyeztető potenciális veszélyforrásként tekint a kritikus nemzetközi környezetre, beleértve az uniót és az Egyesült Államokat. Ebből a szempontból nagyon nem jönne neki jól, ha Biden fokozottan kiállna az emberi jogok és a liberális demokrácia értékei mellett.

Forrás: Népszava