Orbánt vagy az európai értékeket képviseli majd az új magyar biztos?

HírKlikk 2019. november 18. 15:30 2019. nov. 18. 15:30

Harmadik nekifutásra, perceken belül megválaszthatják a magyar jelöltet az Európai Bizottság tagjai sorába. Trócsányi László bukása után Orbán Viktor egy karrierdiplomatát, Várhelyi Olivért jelölte bővítési biztosnak, de meghallgatása után a jelölt nem kapta meg a szükséges szavazatot. Ezért Várhelyi délig írásban válaszolt a külügyi bizottság tagjai, köztük Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő kérdéseire.

Időben megkapta Várhelyi Olivér írásban megfogalmazott válaszát?

Igen, a bizottság ma délig szabta meg a határidőt, nem sokkal utána én is megkaptam. Sok újdonság nincs, Várhelyi kataton módon ismételgeti benne, hogy mi mindentől lesz független bővítési biztosként, de ezt már a meghallgatásán is hallottuk eleget. 

A kérdések zöme elhatárolódást vár Várhelyi Olivértől, elsősorban a Gruevszki, illetve a Türk Tanácsra ügyében. Lehet olyan válasz, amit ön személyesen el tud fogadni?

Várhelyi Olivér egy felkészült jelölt, akinél kevesen tudnak többet az EU intézményeiről és működésükről, mint ő. Viszont óriási tehertétel számára az őt jelölő Orbán Viktor, akinek a kijelentéseit, kormányának az EU-t aláásó, jogállamiságot felszámoló tetteit diplomataként képviselte, ráadásul többnyire elég agresszív módon. Ezt nehéz feloldani. Ha jóindulatú akarok lenni, azt is mondhatnám, előlegezzük meg a bizalmat: ha Navracsics Tibor pártkatonából, és a jogállamiság felszámolásának megágyazó igazságügy miniszterből egész elfogadható eurokrata lett a ciklusa végére, akkor talán Orbán diplomatája is meg tudja ugrani ezt a szintet. 

Korábban a jelölt azt mondta, hogy Magyarországot ma nem vennék fel az Európai Unióba, tehát igyekszik Orbántól elhatárolódni. Van a szavaknak jelentősége?

Van, és ezek súlyos szavak. 

A válaszok ismeretében a Bizottság ön szerint megkockáztatja-e, hogy megalakulását továbbra is halogatja?

Azt hiszem, kellően elfáradt már mindenki ahhoz, hogy tovább húzzák a Bizottság megalakulásának időpontját. Fiaskóból egy is sok, annak meg ott a Brexit. 

Ha bizalmat szavaznak Várhelyinek, mi lesz a garancia, hogy komolyan gondolja, amit mond?

Garancia nincs, a parlamentnek és a Bizottság elnökének kell majd folyamatos kontrollt gyakorolnia. 

Mi a nagyobb kockázat, ha nem alakul meg a bizottság, vagy ha Orbán jelöltje mást mond, mint amit a fontos területen tenni akar?

Rengeteg kihívás előtt áll az EU, nem engedheti meg magának a veszteglést. Hiszek benne, hogy Várhelyi esetében az üléspont kellő mértékű hatást gyakorol majd az álláspontja megváltoztatásához.