Óriási mennyiségben kezdenek érkezni a vakcinák

HírKlikk 2021. április 9. 21:30 2021. ápr. 9. 21:30

Európa az új oltási tervei szerint július közepéig a lakosság mintegy 70 százalékát szándékozik beoltani, és ebbe még ütközőket is beépítettek – a Die Welt beszámolója szerint erről beszélt Thierry Breton illetékes biztos, aki változatlanul kitartott amellett, hogy Európának nincs szüksége az orosz oltóanyagra. 

Felgyorsult a vakcina termelése, olyannyira, hogy a korábbi, nyár végére szóló ígéret után Breton most – újságírók szűk köre előtt – kilátásba helyezte, hogy július közepéig biztosítható lesz a lakosság 70 százalékának a beoltása. A Die Welt emlékeztet arra, hogy az oltási kampány lassú indulása miatt korábban még a nyár végi cél megvalósításában is sokan kételkedtek. Most azonban már rózsásabb a helyzet: Breton szerint április eleje és július közepe között 420 millió adagot szállítanak a gyártók, ezen belül a Johnson&Johnson vakcinájából is, amiből csupán egyetlen oltás szükséges. Csak a júniussal végződő második negyedévben 360 millió adagot szállítanak ki.

Korábbi információk szerint  konkrétan 200 millió adag BioNTech/Pfizer, 70 millió AstraZeneca, 35 millió Moderna, és 55millió Johnson and Johnson vakcina érkezik a nevezett időszakban. Breton szerint az oltási cél még akkor is elérhető, ha a 70 millió AztraZeneca nem érkezik meg. 

Az év második felében Breton szerint további, csaknem egymilliárd adag érkezik, többnyire a második oltásra, és az ipar eléri a havi százmillió adagos kapacitást, míg később, a kapacitások teljes kiépítése után évi mintegy 2-3 milliárd adagra lehet számítani. 10-12 hónapba kerül, hogy egy gyárat előkészítsenek a vakcinák termelésére, és aztán még további 70-90 nap szükséges a termelés beindításához – emlékeztetett. Márpedig ebben a helyzetben a biztos szerint tejesen felesleges további adagokat rendelni a Szputnyik V-ből. Egyelőre az EU Bizottságnak sem áll szándékában tárgyalásokat kezdeni az orosz vakcina szállításáról – tette hozzá a lap. 

A Die Welt felidézte, hogy az első oltási kampányra kialakított gyakorlat szerint a tagállamok megbízásából és felügyelete alatt tevékenykedő bizottság csupán keretszerződéseket köt, amelyekkel egy előre rögzített mennyiség EU-s értékesítését garantálja a vakcinagyártóknak. A keret révén rendelkezésre álló készítmények megvásárlásáról már a tagállamok kötnek egyedi megállapodásokat a gyártókkal. A Brüsszel által a keretszerződésekkel biztosított mennyiséget a tagállamok főszabály szerint népességarányosan osztják el egymás között.