Orosz és kínai vakcina csak saját felelősségre

HírKlikk 2021. február 6. 05:00 2021. feb. 6. 05:00

Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy Magyarországnak kell viselnie a felelősséget, ha netán valami rosszul sül el az orosz és kínai vakcinák felhasználása miatt. Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy Brüsszel jó pár hibát követett el az oltások beszerzése során.

A Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatban Ursula von der Leyen újra hangsúlyozta: szükséghelyzetben az egyes kormányok eltérhetnek a közösségi előírásoktól, de alapszabályként Európában csak olyan oltóanyagot lehet forgalomba hozni, amit engedélyezett az illetékes közösségi hatóság. Ehhez azonban a gyártóknak nyilvánosságra kell hozniuk az összes fontos részletet. Így azt, hogy milyen klinika vizsgálatokat alkalmaztak, és hogy azok milyen eredményeket hoztak. 

Korábban nem tudta volna elképzelni, hogy egyes országok nemzeti külön utat válasszanak – mondta von der Leyen. Ugyanakkor elismerte, hogy Brüsszel jó pár hibát követett el az oltások beszerzése során. Tapasztalatok híján, azonban nem gondolta, hogy ekkora nehézségek lesznek a tömeggyártás beindításával. Ezért mindenképpen segíteni kell annak a hat gyárnak, amellyel már megállapodtak a szállításban. Úgyhogy már most tárgyalnak velük, miután elképzelhető, hogy az újonnan jelentkező mutánsokkal szemben nem nyújtanak teljes védelmet az eddigi szerek.

Azaz támogatni kívánják a kutatást, majd az új készítmények előállítását is. 

Felhívta a figyelmet, hogy mi volna akkor, ha nem közösen járnak el, és az injekció csak egy-két országban állna rendelkezésre, a többiben nem. Von der Leyen szerint még gondolni is rossz arra, hogy ez mit jelentene az egységes piac és az összefogás szempontjából. 

Brüsszel nem kíván engedni a biztonság és a hatékonyság követelményéből, abban bizonyos, hogy az EU-nak a jövőben gyorsabban kell cselekednie. A polgárokat már a kezdet kezdetén figyelmeztetni kellett volna, hogy nem fog minden simán menni. Egyszerűen alábecsülték a nehézségeket. 

A tagállamok többsége változatlanul kiáll a Bizottság mellett. Eddig egyébként jó 20 millió adag érkezett, ebben a hónapban további 33 millió, márciusban pedig még 55 millió dózis esedékes. Ami összesen 100 milliót jelent az első negyedévben. Áprilistól júniusig pedig legalább további 300 millió dózist várnak, aminek a szétosztását megszervezni sem lesz sétagalopp – idézi a lap csak az előfizetői számára olvasható tudósításában.