Orosz kitüntetést kapott születésnapjára Orbán Viktor

HírKlikk 2023. június 2. 20:30 2023. jún. 2. 20:30

A moszkvai pátriárka a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatát adományozta Orbán Viktornak.

Kirill pátriárka levelet írt Orbán Viktornak a kormányfő hatvanadik születésnapja alkalmából. A moszkvai pátriárka szerint a miniszterelnök egész életét Magyarországnak szentelte, és számtalan sikert ért el a „nem könnyű pályán”.

Kirill szerint a miniszterelnöknek köszönhetően Magyarország töretlenül fejlődik. A pátriárka kiemelte, hogy Orbán Viktor nagy figyelmet szentel a keresztény értékeknek – írja az Index.

„Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Magyarország biztosan és töretlenül halad előre a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg. Jó érzés látni, hogy Ön nagy figyelmet szentel a keresztény értékek megőrzésének a társadalomban és a család és a házasság intézménye megerősítésének"  – írta Kirill pátriárka, aki egyúttal háláját fejezte ki Orbán Viktornak azért, mert segítséget nyújtott az orosz ortodox egyház budapesti és magyarországi egyházmegyéjének.

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy az Orbán-kormány megvétózta az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mégpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb támogatója, Kirill pátriárka miatt. A vétó végül eredményesnek bizonyult, mert Kirillt levették a szankcionálni kívánt személyek listájáról.

Forrás: Index