Összeírják a kutyákat, de nem az ebadó bevezetése miatt

HírKlikk 2023. november 6. 03:45 2023. nov. 6. 03:45

A napokban kapták meg a kaposváriak azt a levelet, amiben a tulajdonukban lévő kutyákról kér az önkormányzat tájékoztatást. Az aljegyző cáfolja, hogy mindez az ebadó bevezetését készítené elő.

Ki kell tölteni, hogy milyen a kutya fajtája, kora, de a mikrochipre, az ivartalanításra, az utolsó veszettség elleni védőoltás időpontjára, oltóanyagra is rákérdeznek az adatlapon. Amelyik kutya rendelkezik kisállatútlevéllel, annak adatait is szükséges leírni. Arra is kíváncsiak, hogy megfigyelt-e az eb veszettség szempontjából vagy minősítették-e veszélyesnek – írja a sonline.hu.

A nyomtatványhoz csatolni kell a törzskönyvet, mentő, jelző, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás eb igazolást, az örökbefogadói nyilatkozatot az állatmenhelytől vagy az őrszolgálati igazolást. 

– Több idősebb gazdától kaptunk a napokban telefonhívást, hogy segítsünk az adatlapot kitölteni, a legtöbben azt kérdezik, mi az oltóanyag gyártási száma, hol keressék a kutya kiskönyvében – mondta el a lapnak Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. Hozzátette: telefonon is adnak tájékoztatást, de arra is volt már példa, hogy a gazdával együtt töltötték ki az adatlapot a rendelőben. Voltak, akik olyan állatot hoztak hozzájuk, amely vagy öt éve nem volt veszettség ellen beoltva. 

– A jogszabály alapján a jegyzőnek háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást kell végeznie, és az elmúlt hetekben küldtük ki a központilag meghatározott adatlapot. Célunk, hogy átfogó képet kapjunk arról, mennyi kutya van a városban, s nem az ebadó bevezetése miatt végezzük az összeírást – mondta el Bálizsné Heizler Krisztina aljegyző. Több mint ezer kaposvári már személyesen, levélben vagy online elküldte a kitöltött adatlapot. – Akik nem kaptak adatlapot, azok az igazgatási épületben kérhetnek vagy a város honlapjáról letölthetik – jegyezte meg az aljegyző.

Korábban több ebrazziát tartottak a közterület-felügyelők és az állatvédők városszerte, valamint a gazdák a veszettség elleni oltás mellé ingyenesen chipet is kaptak kutyájukba. 

Forrás: sonline.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom