Ötmilliót ajánlott egy fideszes a kutyapártosnak, hogy induljon el a választáson

HírKlikk 2023. szeptember 18. 10:50 2023. szept. 18. 10:50

Ötmillió forintot is hajlandó lett volna fizetni a fideszes Lévai István Zoltán a kutyapártos Aleva Mártának, ha ő is elindul a XVIII. kerületi önkormányzati választáson, így csökkentve a jelenlegi polgármester esélyeit – derült ki a Válasz Online-hoz eljuttatott hangfelvételekből.

A lapot maga a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) tavalyi országgyűlési képviselőjelöltje kereste meg. Aleva elmondta, hogy tavaly felhívta őt a XVIII. kerületi fideszes politikus, és találkozót ajánlott, mondván, szívesen biztosítanának neki pénzt a kampányához.

A lap emlékeztetett rá, hogy a XVIII. kerület nem véletlen: kulcskerületről van szó. Lévai István Zoltán (aki ma is a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 15-ös számú választókerületében) tavaly az országgyűlési választásokon alig 800 szavazattal maradt le az MSZP-társelnök Kunhalmi Ágnes mögött. A Fidesz számára tehát egyáltalán nem reménytelen a terep, ha pedig Lévai legyőzi a DK-s Szaniszló Sándort polgármesterként, azon a fővárosi közgyűlési többség is múlhat – írja a hvg.hu.

Aleva Márta szerint nem ez az első hasonló eset, egy másik budapesti választókerületben a helyi fideszes már 2021-ben megkereste a kutyapárti indulót. A kormánypárt mérései ugyanis láthatóan azt mutatják, hogy a kutyák az összefogott ellenzéktől viszik el a szavazatokat, ezért érdemes akár „megtolni” is kicsit a helyi kutyakampányokat.

Az MKKP „passzivistája” a leleplezés miatt vállalta a találkozókat, az egyikre augusztusban, a másikra szeptember 8-án került sor. A találkozókat Aleva rögzítette egy hangfelvevővel, és ott volt a közelben a Válasz Online fotósa is.

Az első találkozón Lévai nyíltan kifejtette, hogy polgármester szeretne lenni, a kutatások pedig azt mutatják, hogy tíz százalék körüli kutyaszimpatizáns van a XVIII. kerületben, ám a választás napján sokan inkább az ellenzékre szavaznak. Ha megfelelő jelölt indul és megtolják a kampányát, akkor viszont elvehetnek szavazatokat az ellenzéktől.

A felvett beszélgetésen ezután több érdekes részlet hangzott el, amelyekben Lévai segítséget ígért.

Aleva: Az én fejemben van egy szám, ami alatt nekem nem éri meg. Meg egy, ami fölött megéri indulni. Tudom, mennyi munkaidőm esik ki… Az országgyűlési választásokon, hát ott én nagyon sokat buktam. (…) Minimum az, hogy én nullán legyek.
Lévai: Megértelek, és ez korrekt hozzáállás. Számolj, gondold végig.
Aleva: Passzivistám van elég, de hogy a passzivistának ne fizessem ki a benzinpénzt… Leég a pofámról a bőr.
Lévai: Megoldjuk.

A második találkozón már konkrét összeg is szóba került, amiért Aleva vállalná a kampányt.

Aleva: Májusig nekem kell mondjuk ötmillió forint, tehát havi 500 ezer forint. Hogy belevágjak.
Lévai: Korrekt. Konkrét.
Aleva: Akkor lemondom a munkáimat.

Lévai azt is felajánlotta, hogy a kutyapártos választhat, vagy átutalják neki a pénzt, vagy havonta találkoznak és a kezébe nyomnak minden alkalommal 500 ezer forintot. Végül ebből nem lett semmi, Aleva Márta csak azért vállalta a találkozókat, hogy megérthesse és megmutathassa, pontosan hogyan is zajlanak az efféle háttéralkuk.

A Válasz Online hozzátette: náluk vannak a hangfelvételek, ezeket azonban csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha Lévai István Zoltán megpróbálja letagadni azok tényét vagy azt, hogy a beszélgetésből idézettek elhangzottak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom