Óvják az Európai Néppártot a szélsőjobbtól

HírKlikk 2023. szeptember 7. 17:15 2023. szept. 7. 17:15

Az európai liberálisok bécsi tanácskozásukon úgy foglaltak állást, hogy az Európai Néppártnak nem szabad engednie az illiberális kísértésnek. Az EP Megújuló Európa frakciója úgy látja, hogy a konzervatívok bizonyos körei a szélsőjobbhoz törleszkednek, és arra figyelmeztettek, hogy ez a politika fokozza a megosztottságot a földrészen.

Külön is megemlítették Magyarországot, Lengyelországot és Olaszországot, mint olyan országokat, ahol visszaszorul a demokrácia. Az Euractiv által idézett határozat kiemelte: egyes konzervatív pártok mind jobban eltávolodnak a centrumtól. A frakcióelnök, a francia Stéphane Séjourné arra szólított fel, hogy az EU-párti erők utasítsák el a populizmust és ne működjenek együtt se a szélsőjobbal, se a szélsőballal. Az előzmény az volt, hogy az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber mind békülékenyebb az olyan tömörülésekkel szemben, mint a Meloni-féle szélsőséges Olaszország Fivérei.

Úgy fest, hogy a liberálisok lesznek a királycsinálók a jövő évi EP-választások után. Már előre jelezték, hogy folytatni kívánják a kooperációt az EPP-vel, illetve a szociáldemokratákkal. Séjourne szerint a kontinens jövőjét a politikai közép határozza meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom