Palkovics: az Európai Beruházási Bank is segíti a magyar klímacélokat

HírKlikk 2020. január 23. 20:20 2020. jan. 23. 20:20

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve jól mutatja hazánk elkötelezettségét a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban, amelynek egyik fontos eleme a közlekedés zöldítése, és benne a közösségi közlekedés környezetbarát átalakítása – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Lilyana Pavlovával, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével csütörtökön, Budapesten folytatott megbeszélésen.

A találkozón a tárcavezető az EIB  zöld bankká alakítását üdvözölve, hangsúlyozta, hogy a Magyarország által is támogatott 2050-es klímacélok és az Európai Zöld Megállapodás megvalósításához elengedhetetlenek az ösztönző jellegű beruházások.

A 2050-es klímasemlegesség elérésének becsült költsége Magyarországon mintegy 50 ezer milliárd forint. A szükséges beruházások jelentős részének magántőke befektetésével kell megvalósulnia, amelynek mobilizálásában az uniós és nemzeti támogatások mellett, az Európai Beruházási Banknak is jelentős szerepe van – emelte ki Palkovics László.

A tervek szerint, 2026-ra az EIB teljes hitelkihelyezésének fele az éghajlatváltozással kapcsolatos projektekben hasznosulhat. Az uniós klímacélok eléréséhez szükséges beruházási igény alapján, a bank 2021 és 2030 között éves szinten 33 milliárd eurót fordíthat zöld-finanszírozásra.

Palkovics László követendő példaként emelte ki az Európai Beruházási Bank és a Volán Buszpark Kft. között létrejött támogatási és finanszírozási szerződést, amely az autóbuszos szolgáltatók járműveinek részleges cseréjét elősegítve, hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen kevesebb káros anyag jusson a levegőbe.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a klímacélok szempontjából a közlekedés az egyik legkritikusabb szektor, amelyben folyamatosan nő az üvegházhatású gázkibocsátás. Ezért is fogadta el a kormány a Zöld busz programot, amelynek sarokköve az alternatív hajtásláncú és környezetbarát járművek térnyerésének támogatása.

A Zöld busz program keretében a közösségi közlekedésben résztvevő, tíz évnél idősebb járműveket korszerű, környezetkímélő buszokra cserélik. A tervek szerint, 60 százalékban hazai gyártmányú buszok bevonásával. Az új nemzeti buszstratégia részeként a kormány a következő években 36 milliárd forint támogatást nyújt döntően elektromos buszok beszerzéséhez – a 25 ezernél nagyobb lélekszámú települések számára.

A járműállomány megújítása a nemzeti energia- és klímapolitikai célok elérése mellett, a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével, a helyi életminőség javításához is hozzájárul – fejtette ki Palkovics László.

Forrás: MTI/Hírklikk