Papp Vivien műkorcsolyázó nem magyar színekben versenyez a jövőben

HírKlikk 2022. szeptember 9. 09:55 2022. szept. 9. 09:55

A műkorcsolya és jégtánc világversenyeken idén már jóval több orosz születésű sportoló indul magyar válogatottként, mint magyar. A kiszorítósdi odáig fajult, hogy téli olimpiai sikerágazatunk legnagyobb reménysége, Papp Vivien, országos junior bajnok országváltásra kényszerül.

A VálaszOnline úgy tudja, Papp Vivien három helyről is kapott ajánlatot és az már biztos, hogy a jövőben nem fog magyar színekben versenyezni.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szeptember végi junior grand prix-versenyén a következő sportolók indulnak a magyar válogatott színeiben: a nőknél a moszkvai Dzsumanyijazova Polina, a férfiaknál a szibériai illetőségű Vlaszenko Alekszandr, a jégtáncosoknál a szintén az orosz fővárosból elszármazott Shapiro Mark és Benkiewicz Maya (utóbbi a „legmagyarabb”, mert ugyan francia, de családi kötelékek miatt sokat edzett hazánkban). A HUN-márkajelzésű versenyzőket kísérő szövetségi kapitány az orosz-örmény Ipakjan Jeranjak – az ő főnöke pedig a volt férje, a honosítások atyamestere, vagyis a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) műkorcsolya ágazati sportigazgatója, a jereváni indíttatású Vardanjan Gurgen. Vardanjan és (volt) neje nevelt világklasszist Sebestyén Júliából, bár az Európa-bajnoki cím megszerzésekor épp nem ő edzette.

Az „oroszosítás” kulcsszereplői: Vardanjan Gurgen sportigazgató, Kósa Lajos szövetségi elnök, valamint az Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete (mögötte a férjével, aki szintén befolyásos fideszes politikus).

Az orosz többséget Papp Vivien is a saját bőrén érzi, egy Facebook-kommentben azt írta: „mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek.”

A VálaszOnline megkereste Papp Vivien szüleit, akik azt mondták: lányuk más ország színeiben fog versenyezni, már három helyről is kapott ajánlatot

Forrás: valaszonline.hu