Párbeszéd: a kormány kezdjen egyeztetést a helyreállítási tervről!

HírKlikk 2021. április 16. 17:50 2021. ápr. 16. 17:50

A Párbeszéd arra szólította fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal, a szakmai és civil szervezetekkel is egyeztessen Magyarország helyreállítási és alkalmazkodási tervéről.

A párt uniós tanácsadója pénteki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kabinet által nyilvánosságra hozott javaslatról november óta társadalmi egyeztetést kellene folytatni, ennek azonban gyakorlatilag minden eleme elmaradt. Jávor Benedek közölte: a Párbeszéd véleménye szerint ez ellentétes a helyreállítási alapra vonatkozó európai jogszabályokkal.

A bemutatott terv szakmailag is rendkívül gyenge – jelentette ki a politikus. A szabályozás előírja, hogy a helyreállítási programban a klímaváltozással összefüggő intézkedésekre a forrásoknak legalább 37 százalékát, míg a digitalizációra mintegy negyedét kellene elkölteni – emelte ki. A magyar helyreállítási terv lényegében semmilyen részletében nem felel meg ezeknek az elvárásoknak – szögezte le Jávor Benedek.

A kabinet a terv 5800 milliárd forintját szinte maradéktalanul építési projektekbe akarja önteni, pedig az országspecifikus ajánlások egyértelműen felhívják Magyarországot például az álláskeresési támogatás időtartamának meghosszabbítására – mondta.

Az Európai Bizottság elégedetlen a csomag antikorrupciós intézkedéseivel, mert nem látja biztosítottnak, hogy a helyreállítási alap pénzei nem fognak „kézen-közön, korrupciós csatornákon elveszni" – jegyezte meg a tanácsadó.

A kormány azt kockáztatja, hogy veszélybe kerül a magyar helyreállítási terv elfogadása, és ha az Európai Bizottság nem tartja elfogadhatónak a tervet, akkor hónapokig csúszhat a kifizetések megkezdése – hangsúlyozta.

Jávor Benedek felszólította a kabinetet, hogy a jelenleg tervezettnél sokkal többet fordítson a megújuló energiákra, az ökoszisztémák helyreállítására, a vízügyi beruházásokra és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási projektekre. Emellett meg kell erősíteni a digitalizációs elemeket és meg kell hosszabbítani az álláskeresési támogatás időtartamát – tette hozzá.

Forrás: MTI